Acasă Politic România extinde restricțiile de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina 

România extinde restricțiile de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina 

DISTRIBUIȚI

Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Apărării, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au transmis autoritățile aeronautice competente civile și militare o notificare privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen).

 Restricțiile suplimentare de zbor sunt valabile începând de miercuri, 13 septembrie, și vizează spațiul aerian al României limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km, până la înălțimea de 4.000 m.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.

Zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

Potrivit Legii 21/2020 privind utilizarea spațiului aerian național, controlul utilizării spaţiului aerian naţional se efectuează de Ministerul Apărării Naţionale în conformitate cu prevederile Legii nr. 257/2001 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României, republicată. Ministerul Apărării Naţionale poate să restricţioneze sau să interzică temporar desfăşurarea traficului aerian într-o porţiune sau în întreg spaţiul aerian naţional, din motive privind apărarea, ordinea publică şi securitatea naţională, conform atribuţiilor specifice.

Până la anunțarea acestei măsuri, restricțiile de zbor în spațiul aerian românesc se aplicau, din mai 2022, până la înălțimea de 1,000 de m în spațiul aerian, pe toată frontiera dintre România și Ucraina pe o adâncime în interior pe o fâșie de 8 km.

2 COMENTARII

  1. […] Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Apărării, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au transmis autoritățile aeronautice competente civile și militare o notificare privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen).  Restricțiile suplimentare de zbor sunt valabile începând de miercuri, 13 septembrie, și vizează spațiul aerian al României limitrof […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here