Acasă Economie ROMÂNIA, ÎN FAȚA DECIZIEI!

ROMÂNIA, ÎN FAȚA DECIZIEI!

DISTRIBUIȚI

Putem valorifica cel mai puternic laser din lume, la întregul său potențial?

Asociația Măgurele Science Park a prezentat indicatorii Parcului Științific Măgurele, proiect esențial pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Power (ELI-NP) și pentru valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele.

 

LASERUL este de acum ȘANSA României

 

Marian Petrache, președinte Consiliul Județean Ilfov: ”Și nu spun doar că la momentul punerii în funcțiune va fi unic în lume și va avea 10% din puterea Soarelui, ceea ce înseamnă o posibilitate de cercetare uriașă, șansa de descoperiri istorice. Este vorba despre o construcție care este pe cale să devină cea mai importantă entitate de cercetare din Europa de Sud-Est, dacă nu chiar din Europa sau din lume. De aceea trebuie să gândim strategic, să previzionăm și să valorificăm efectul pe care îl poate avea în economia națională. Este vorba despre un sector economic cu potențial de miliarde de euro. În calitate de reprezentant al comunității – implicat total în acest proiect – știu că este momentul ca România să valorifice maxim ceea ce știința și determinarea cercetătorilor au reușit să atragă în România”.

Regiunea București – Ilfov este regiunea cu cea mai are concentrație a activităților economice si de cercetare din Romania, aici avându-și sediul mai mult de 25% din întreprinderile private si peste 50% din institutele de cercetare și incubatoarele de afaceri de la noi din țară.

 

E momentul ca România să-și depășească propriile limite. Să construim în stil mare!

 

Marian Petrache, președinte Consiliul Județean Ilfov: ”Dacă vorbim doar de prima fază a proiectului, adică înainte să ajungem la dotări cu echipamente, avem nevoie de circa 70 de milioane de euro.  Și de 5 ha de teren. În privința terenului propice ridicării Parcului Științific am identificat o unitate militară dezafectată pentru care am făcut o solicitare Guvernului României. Sperăm ca transferul unității militare să fie realizat în cel mai scurt timp, pentru a demara lucrările imediat ce avem indicatorii finali ai acestui studiu de fezabilitate, adică anul viitor în februarie-martie. Legat de finanțarea proiectului, am deschis deja discuții în acest sens cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Avem banii pentru a asigura co-finanțarea. Consiliul Județean Ilfov face rezerve bugetare pentru acest proiect de 5 ani”.

Studiul de fezabilitate, realizat cu sprijinul Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice, demonstrează necesitatea iminentă a acestei investiții, dar și obligativitatea construirii parcului în imediata vecinătate a proiectului ELI – NP, respectiv în orașul Măgurele, recunoscut de Societatea Europeană a Fizicii drept Loc istoric al fizicii.

 

Fără Parcul Științific Măgurele misiunea ELI-NP nu va fi îndeplinită integral

 

Prof. Nicolae – Victor Zamfir, director al IFIN-HH, director al ELI-NP: ”În partea de implementare a ELI-NP, dacă nu ar fi fost sprijinul Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Măgurele noi nu eram gata. Acum suntem în acest punct în care scriem un nou capitol. Chiar dacă noi, cercetătorii, facem eforturi să pătrundem în acest circuit mondial al valorilor, fără Parcul Științific Măgurele misiunea nu va fi îndeplinită integral”.

Narcis Constantin, primar Măgurele: ”aptul că există o asemenea desfășurare de forțe în domeniul cunoașterii la noi în oraș se datorează exclusiv oamenilor de știință, cercetătorilor de la Măgurele. Dar posibilitatea construirii unui parc științific, prin intermediul căruia să se realizeze transferul de tehnologie, ni se poate datora nouă, tuturor”.

Ionel Scrioșteanu, președinte Asociația Măgurele Science Park: ”Studiul de fezabilitate arată foarte clar ceea ce Consiliul Județean Ilfov susține de ani buni, și anume că Parcul Științific va contribui la schimbarea/modernizarea profilului urban al orașului Măgurele și al regiunii București-Ilfov, dar şi mai mult, că se va putea transforma într-un pol important de dezvoltare a economiei naționale”.

La evenimentul organizat la finele lunii trecute au participat membrii Asociației Măgurele Science Park, respectiv Consiliul Județean Ilfov, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” și Primăria Măgurele, conducerile institutelor de cercetare, reprezentanți ai organismelor internaționale și naționale din domeniile bancar, de afaceri, IT, precum și firme interesate de participarea în acest proiect, informează Biroul de Presă al CJ Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here