Acasă Social România, în Schengen aerian și maritim. Controalele la frontiera terestră sunt în...

România, în Schengen aerian și maritim. Controalele la frontiera terestră sunt în vigoare

DISTRIBUIȚI
foto:hotnews.ro

Începând din 31 martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. La frontierele terestre rămân valabile controalele ca şi până acum.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Controalele se fac în baza analizelor de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul poate face demersuri pentru stabilirea identității persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii sunt dotați cu dispozitive mobile de control cu care fac aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își continuă călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se întrerupe călătoria și se aplică măsurile legale.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu mai efectuează controlul de frontieră și merg, de asemenea, direct la poarta de îmbarcare. Aceștia NU au nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană:

  • Document de călătorie valabil
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei

 Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit:

  • Document de călătorie valabil
  • Acord din partea ambilor părinți
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Începând din 31 martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. La frontierele terestre rămân valabile controalele ca şi până acum. Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here