Acasă Economie România, membru gazdă la Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare ”Extreme Light...

România, membru gazdă la Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare ”Extreme Light Infrastructure” – ELI-ERIC 

DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat joi, 2 iunie 2016, printr-un Memorandum, participarea României ca stat membru gazdă la Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare ”Extreme Light Infrastructure” – ELI-ERIC.

ELI (Extrem-Light-Infrastructure) este un proiect european însușit la nivelul UE și susținut de Comisia Europeană, la care au participat 40 de instituții de cercetare și învățământ din 13 țări europene. Acest proiect va fi cea mai avansată infrastructură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristice extreme.laser

La data de 21 noiembrie 2008, România și-a prezentat candidatura pentru construirea ELI la Măgurele – Ilfov

La data de 21 noiembrie 2008, România și-a prezentat candidatura pentru construirea ELI la Măgurele – Ilfov, iar Comitetul director al proiectului a hotărât și validat construirea ELI în trei locații: Cehia, România și Ungaria. Cele trei locații vor avea între componentele de bază laseri care emit pulsuri ultrascurte de foarte mare putere. Centrul de la Măgurele va avea în plus un instrument care va furniza radiație fotonică (gama) cu caracteristici unice referitoare la energie, strălucire și lărgime de bandă. Construirea celor trei centre se realizează din fonduri structurale, conform Deciziilor de finanțare aprobate de Comisia Europeană.
România este reprezentată în cadrul ELI-ERIC prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, unul dintre cele mai vizibile institute naționale de cercetare-dezvoltare, fapt ce conferă suportul și expertiza necesară în plan instituțional în materie de management al cercetării și de excelență științifică.

Ca stat membru gazdă al ELI-ERIC, România va contribui la îmbunătățirea domeniului cercetării științifice la nivel național, va consolida participarea cercetării românești la circuitul european și internațional, la transferul și dezvoltarea tehnologică ce constituie preocuparea de bază a cercetării mondiale și europene. De asemenea, va crea premise pentru pentru dezvoltarea transferului de tehnologie și stimularea dezvoltării economice prin atragerea de investitori, incluzând dezvoltarea de parcuri științifice și tehnologice și parcuri industriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here