Acasă Politic România, parte a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de asistență internațională

România, parte a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de asistență internațională

DISTRIBUIȚI

Stadiul implementării inițiativei ”Team Europe”, principalul subiect pe agenda oficialilor europeni

La 8 iunie 2020 a avut loc reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe – componenta dezvoltare, organizată prin sistem videoconferință. Miniștrii și secretarii de stat responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene au analizat programul menit să asigure sprijin statelor în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate, care întâmpină dificultăți în combaterea pandemiei de COVID-19.

~Organizația Națiunile Unite a făcut un apel la statele lumii să lucreze împreună în combaterea acestei pandemii. Prin Uniunea Europeană, am răspuns și suntem parte a acestui efort care contribuie la siguranța noastră, a tuturor”, a afirmat reprezentantul României, secretarul de Stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman. Astfel, țara noastră se raliază ideii că solidaritatea nu trebuie să fie doar o noțiune lipsită de conținut – câtă vreme nu este combătut în toate regiunile de pe glob, noul coronavirus va continua să fie o amenințare pentru noi toți.

Oficialul român a subliniat, totodată, necesitatea susținerii statelor din vecinătatea estică și a făcut referire la consistentul ajutor, de 3,5 milioane de euro, pentru combaterea pandemiei, pe care România l-a acordat recent Republicii Moldova.

Ca parte a proiectului Team Europe (Echipa Europa), țara noastră și-a reconfigurat peste jumătate din proiectele umanitare și de asistență pentru acest an, gestionate de Ministerul Afacerilor Externe prin Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid). ”Avem două criterii în alocarea acestor programe: pe termen scurt, ajutorarea statelor vulnerabile în actualul context; pe termen mediu, programele noastre vizează consecințele acestei pandemii, acolo unde sistemele de sănătate sau economice sunt depășite”, a afirmat Daniela Gîtman.

Potrivit angajamentelor asumate, România va continua acordarea de asistență pentru dezvoltare în regiunile învecinate, precum Balcanii de Vest, țările din Parteneriatul Estic și în Africa, cu precădere Africa sub-sahariană. Programul Multianual Strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară în perioada 2020-2023 va ține, de asemenea, cont de aceste două coordonate.

Printre prioritățile de finanțare ale României, în cadrul inițiativei Team Europe, se numără întărirea capacității instituționale a sistemelor de sănătate, asigurarea securității alimentare, administrarea durabilă a resurselor de apă, combaterea știrilor false în contextul pandemiei. Un alt mijloc de asistență este cel al educației, unde, comparativ cu anul universitar 2019-2020, România a dublat numărul de burse acordate tinerilor din statele africane.

În contextul pandemiei COVID-19, la reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene a fost invitat să participe și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat faptul că România este parte a inițiativei de strângere de fonduri intitulată “The Coronavirus Global Response”, care are ca obiectiv dezvoltarea, producerea și mobilizarea de tratamente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here