Premierul Dacian Cioloș a participat la deschiderea celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la Summit-ul liderilor privind criza globală a refugiaților, organizat de SUA alături de Canada, Etiopia, Germania, Iordania, Mexic și Suedia, precum și la conferința despre Guvernare Deschisă co-prezidată de președinții Franței și Africii de Sud, în prima zi a reuniunii ONU, organizată la New York.
De asemenea, premierul Dacian Cioloș și Valerie Cioloș-Villemin au participat la recepția oferită de președintele SUA Barack Obama și de doamna Michelle Obama în onoare șefilor de delegație. Totodată, șeful Executivului a participat la dejunul la nivel înalt oferit de Secretarul General ONU Ban Ki-moon, în onoarea șefilor de delegație.
În marja reuniunii ONU, premierul român a avut întâlniri cu omologul său canadian Justin Trudeau, cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El Sossi, cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon și cu Directorul Executiv UNEP, Erik Solheim și a participat la evenimentul de marcare a primei aniversări de la adoptarea Agendei 2030.
În întâlnirea cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El Sossi, accentul a fost pus pe importanța întării relațiilor bilaterale bazate pe un dialog politic constant și pe consolidarea relațiilor economice aflate deja pe un parcurs ascendent in special în ceea ce privește agricultura, energie, infrastructura (comerț bilateral de 867 millione USD în 2015).
Egiptul este principala destinație de export pentru grâul românesc (1,5 milioane de tone anual), de aceea important sa întărim relațiile directe între producătorii romani si importatorii egipteni pentru evitarea dificultăților tehnice legate de comerțul cu grâu.
Ce doi demnitari au reiterat importanța organizării celei de-a doua sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru cooperare economică, științifică si tehnică în 2017 pentru facilitarea contactelor B2B.
Dezvoltarea cooperării bilaterale și participarea activă în eforturile internaționale de combatere a terorismului a fost, de asemenea, discutată în cadrul acestei întrevederi.
Directorul executiv al UNEP, Erik Solheim, a mulțumit prim-ministrului Cioloș pentru rolul României la Nairobi, în condițiile în care țara noastră asigură președinția actualei sesiuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți la UNEP. S-a discutat despre operaționalizarea dimensiunii de mediu a Agendei 2030 și despre necesitatea de a avea o mai puternică integrare a politicilor de mediu cu politicile economice. Erik Solheim a prezentat prioritățile mandatului său, respectiv problema poluării aerului, managementul oceanelor și, în special, viziunea sa despre economia verde, despre rolul companiilor private în transformarea economică durabilă și despre măsuri pentru încurajarea inovării pentru atingerea Obiectivelor globale de Dezvoltare Durabilă.
Premierul Dacian Cioloș a prezentat măsurile de promovare a economiei verzi și interesul pe care îl acordă conservării biodiversității și a exprimat disponibilitatea României pentru o strânsă colaborare cu UNEP.
Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Dacian Cioloș au discutat despre cooperarea pentru pregătirea Troicii Președinției Uniunii Europene (România va deține președinția UE în prima jumătatea a anului 2019, urmată de Finlanda și Croația). S-a discutat despre constituirea unui mecanism de consultare pentru pregătirea Președinției, structurarea dialogului bilateral în acest context și cooperarea pe chestiuni europene curente.
Cei doi demnitari au vorbit și despre viitorul UE și impactul Brexit, despre dimensiunea de securitate UE și despre vecinătatea estică a UE.
Întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau a fost dedicată, în principal, temei liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Cei doi prim-miniștri au apreciat că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat. Totodată, au discutat despre contribuția Canadei la operaționalizarea deciziilor luate la summitul NATO de la Varșovia privind întărirea flancului estic al Alianței, cu precădere la Marea Neagră.
Criza refugiaților este unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc zilele acestea la New York. În acest context, premierul Cioloș a prezentat contribuția României la efortul comunității internaționale de soluționare a crizei refugiaților, subliniind în discursul său faptul că: “Cel mai eficient mod de a face față crizei refugiaților este acela de a aborda cauzele sale principale și de a sprijini țările de origine ale refugiaților și țările de tranzit. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii de a participa la procesul de transfer și de realocare al refugiaților pe bază de voluntariat”. (youtu.be/QtpYgZ1Ldls)
În cadrul conferinței despre Guvernare Deschisă co-prezidată de președinții Franței și Africii de Sud, prim-ministrul Dacian Cioloș a menționat importanța guvernării deschise în implementarea democrației participative prin implicarea guvernului si responabilizarea societății civile pentru dezvoltarea economică și socială a țării.( (youtu.be/lKTs3ppSUB8)
“Prima zi a participării la cea de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a reconfirmat vocația României de actor important în relațiile internaționale multilaterale”, consideră premierul Dacian Cioloș.