Acasă Politic România și Ucraina devin parteneri strategic

România și Ucraina devin parteneri strategic

DISTRIBUIȚI

Președintele Ucrainei a venit marți la București, în prima sa vizită în țara noastră de la începutul războiului. Volodimir Zelenski a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Președintele României a promis că sprijinul pentru Ucraina va continua, inclusiv militar. Mai mult, relația dintre cele două state intră într-o nouă etapă. Va exista un parteneriat strategic și a fost semnat un acord în acest sens. E prima dată când se întâmplă acest lucru cu o țară aflată în război. Volodimir Zelenski a depus o coroană de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol, de unde a mers la Palatul Parlamentului, apoi la Palatul Victoria.

Cu o lungă listă de teme pe agendă, președintele Volodimir Zelenski și președintele Klaus Iohannis au stat două ore să le discute în spatele ușilor închise. Tranzitul cerealelor ucrainene și sprijinul militar au fost printre cele mai importante.

România și Ucraina vor să devină parteneri strategici, ceea ce presupune proiecte pe termen lung. A fost semnat un acord în acest sens.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României că a ales să fie alături de țara sa, însă a precizat că nu poate face public tot conținutul discuțiilor, mai ales despre ajutorul militar.

Cei doi șefi de stat au discutat și despre drepturile minorităților celor două țări. Acestea trebuie să fie similare, în special la limba vorbită și la educația primită în limba maternă, a precizat Klaus Iohannis.

Volodimir Zelenski s-a deplasat în zeci de țări de la începerea invaziei ruse, în urmă cu peste un an și jumătate. Acum a venit însă pentru prima dată la București. E un context nou, după ce drone rusești au ajuns pe teritoriul României, iar la nivel european sunt neînțelegeri legate de ajutorul dat Ucrainei.

Zelenski a spus și acum că țara sa e gata să înceapă, alături de Republica Moldova, procesul de aderare la Uniunea Europeană. Sursa:stiri.tvr.ro

2 COMENTARII

  1. […] Președintele Ucrainei a venit marți la București, în prima sa vizită în țara noastră de la începutul războiului. Volodimir Zelenski a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Președintele României a promis că sprijinul pentru Ucraina va continua, inclusiv militar. Mai mult, relația dintre cele două state intră într-o nouă etapă. Va exista un […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here