Acasă Politic România subliniază importanța flexibilității Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 pentru dezvoltarea Uniunii

România subliniază importanța flexibilității Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 pentru dezvoltarea Uniunii

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 11-12 februarie 2024, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, desfășurată la Bruxelles, la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell și a ministrului belgian pentru politica de cooperare pentru dezvoltare, Caroline Gennez.

România a subliniat importanța flexibilității răspunsului UE, a coordonării eficiente și a abordării strategice pentru dezvoltare a Uniunii Europene în implementare a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și a implicări mai mari a tuturor potențialilor actori, în special mediul privat, inclusiv în inițiativele Echipa Europa și proiectele Global Gateway.

De asemenea, oficialul român a vorbit despre nevoia unei prioritizări a sprijinului pentru statele din Vecinătatea Estică, cu accent pe Ucraina și Rep. Moldova, care au nevoie de un sprijin financiar și tehnic adecvat.

În contextul schimbului de opinii cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, privind consolidarea dimensiunii de drepturile omului și a dezvoltării umane în cadrul politicii de cooperare pentru dezvoltare, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța acordată de România rolului central al drepturilor omului în cooperarea pentru dezvoltare. A evidențiat prioritizarea acestor aspecte de către România în cadrul proiectului Programului Multianual Strategic pentru cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027.

În cadrul schimbului de opinii cu Comisarul General al Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), oficialul român a subliniat importanța clarificării de urgență a tuturor acuzațiilor privind activitatea agenției în teren. Rezultatele investigațiilor în curs trebuie să conducă la măsuri clare și transparente, de natură să ofere garanțiile necesare privind implementarea mandatului UNRWA. A arătat că până la finalizarea investigațiilor, sprijinul României pentru populația palestiniană va fi direcționat prin alte organizații internaționale.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here