În ultimele opt luni, la nivel național, polițiștii structurilor Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat o acțiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților cu arme și muniții. Au fost efectuate aproape 5.000 de controale pentru verificarea modului de păstrare și asigurare a securității armelor la persoanele fizice și au fost indisponibilizate peste 3.400 de arme.
Polițiștii au intensificat verificările în teren, fiind efectuate 4.796 de controale și 306 percheziții domiciliare, atât pentru depistarea persoanelor care încalcă normele legale referitoare la arme, explozivi și substanțe periculoase, cât și pentru protejarea cetățenilor.
În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 3.448 de arme. Dintre cele 1.306 de arme letale, se aflau 139, deținute ilegal (20 provenite din contrabandă și 37 de arme confecționate artizanal).
Totodată, au mai fost ridicate 2.035 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 266 deținute ilegal (123 provenite din contrabandă și 6 arme confecționate artizanal) și 107 arme neletale supuse notificării, dintre care 65, deținute ilegal (26 provenite din contrabandă).
Astfel, pe durata acțiunii, polițiștii au confiscat 470 de arme deținute ilegal.
De asemenea, din armele indisponibilizate, 1.238 au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor (499 de arme letale și 739 de arme neletale supuse autorizării)ca urmare a săvârșirii infracțiunii de Nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, art. 342 alin. (6) din Codul penal.
În aceeași perioadă a anului 2019, s-au efectuat activități specifice în vederea prelungirii valabilității pentru 9.218 permise de armă și au fost eliberate, de asemenea, 3.773 de noi permise de armă.
Totodată, dintre cele 4.044 de măsuri administrative dispuse față de titularii drepturilor de deținere, port și folosire ale armelor și munițiilor, în 3.955 de cazuri a fost luată masura anulării drepturilor de deținere, port și folosire ale armelor și munițiilor, pentru 2 ani, precum și suspendarea drepturilor de deținere, port și folosire ale armelor și munițiilor în 89 de cazuri.
Poliția Română vă reamintește că, dacă doriți, ca persoane fizice, să dețineți sau să purtați și să folosiți arme și muniții letale ori neletale supuse autorizării, trebuie să urmați mai întâi un curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și al munițiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens.
De asemenea, dacă sunteți colecţionari de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, puteți deține aceste arme fără muniţia aferentă.
Dacă ați împrumutat arma de vânătoare unui prieten, aveți obligația ca în două zile lucrătoare să informați poliția.