Acasă Politic ROMÂNII NU VOR PNL, ACUM, LA PUTERE

ROMÂNII NU VOR PNL, ACUM, LA PUTERE

DISTRIBUIȚI

Ponta sondaj 

 

Un sondaj INSCOP, comandat de Adevărul, relevă faptul că românii, peste 40%, consideră că actualul guvern trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt, dar tot peste 40% sunt şi cei care consideră că solicitarea de demisie a lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru, venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis, este justificată. 78,3% dintre români sunt de părere că Guvernul trebuie să colaboreze strâns cu preşedintele pe orice subiect de interes public, 6,9% exprimându-şi dezacordul cu această idee. Nu ştiu sau nu răspund 14,8%.

Sunt de acord cu ideea că actualul guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL 33,2% dintre cei chestionaţi, în timp ce 45,3% sunt în dezacord. Aceste rezultate sunt surprinzătoare având în vedere că tot un sondaj INSCOP relevă faptul că PNL ar fi votat în acest moment de peste 44% dintre români. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 21,5%. 44,8% dintre respondenţi susţin că Guvernul trebuie să îşi încheie mandatul la termen (procent în scădere semnificativă faţă de măsurătoarea din aprilie, când 58,5% susţineau că Guvernul trebuie să plece la termen, în 2016). Procentul celor care consideră că guvernul trebuie înlocuit cât mai repede, înainte de încheierea mandatului a crescut în luna iulie la 35,2 (faţă de 29,6). De asemenea, a crescut semnficiativ procentul indecişilor – Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 20%, faţă de 11,9% în luna iulie.

Solicitarea adresată premierului Victor Ponta de către preşedintele Iohannis de a-şi prezenta demisia este judecată astfel: 41% dintre cei chestionaţi au o părere bună despre această solicitare, 20,7% au o părere nici bună, nici proastă, 25,8% au o părere proastă, iar 12,5% nu ştiu sau nu răspund.

Decizia PNL de a depune o nouă moţiune de cenzură în toamna acestui an întruneşte aprecierea a 32,5% dintre români. 22,3% dintre respondenţi au o părere nici bună, nici proastă despre această decizie, în timp ce 28,5% o consideră o idee proastă. Nu ştiu sau nu răspund la întrebare 16,7%. Părerile românilor sunt împărţite în privinţa şanselor unei noi moţiuni de cenzură iniţiată de PNL în luna septembrie. Astfel 46% dintre respondenţi consideră că PNL nu va reuşi să dea jos Guvernul în urma unei asemenea moţiuni de cenzură, 23,5% cred în sansele ei de reuşită, iar 30,5% nu ştiu sau nu răspund.

41,4% dintre cei chestionaţi susţin că ”Guvernul a făcut mai degrabă lucruri bune în ultimii 3 ani”. 37,3% dintre români sunt de părere că Guvernul a făcut mai degrabă lucruri rele pentru România în ultimii trei ani, în timp ce 21,3% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 9 – 14 iulie 2015 pe un eșantion de 1.075 persoane, eroarea maximă admisă a datelor fiind de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here