Acasă Politic S-a lansat Primero, platforma care monitorizează copiii ucraineni care intră în România

S-a lansat Primero, platforma care monitorizează copiii ucraineni care intră în România

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat luni pe pagina sa de Facebook lansarea aplicației pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina. Aplicația se numește Primero.

„Mă bucur să anunț lansarea aplicației prin intermediul căreia vom putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu”, a scris Gabriela Firea.

„Platforma va fi gestionată de colegii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și va funcționa la nivel național cu sprijinul UNICEF Romania. Identificarea și înregistrarea copiilor va fi realizată la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația SERA România”, a mai scris Gabriela Firea pe Facebook.

Peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie. „Printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoțiți de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre acești copii, în continuare sunt la noi în țară aproape 37.000. De asemenea, în sistemul de protecție specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni”, a adăugat ministrul Familiei.

Cum funcționează Primero?

„Prin intermediul aplicației PRIMERO vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor”, a explicat Gabriela Firea.

„Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe acești copii să traverseze cât mai ușor această experiență traumatizantă din viața lor”, a adăugat Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here