Acasă Economie S-a schimbat modificarea

S-a schimbat modificarea

DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG nr. 114, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Noua ordonanță prevede scăderea taxei pe activele bancare și o nouă formulă de calcul pentru ROBOR.

În discursul dinaintea ședinței de guvern de vineri dimineață, premierul Viorica Dăncilă a anunțat și eliminarea din OUG 114 a plafonării prețului de vânzare a gazelor din producția internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali. Plafonul ar urma să fie păstrat doar pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

”Se menţine plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru toţi consumatorii casnici concomitent cu renunţarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanţi din industrie, dar şi de la Uniunea Europeană”, a spus Dăncilă.

Principalele modificări anunțate de Teodorovici:

Domeniul bancar:

– Taxa pe active nu mai este legată de nivelul indicatorilor ROBOR

– Scade taxa pe activele bancare de la 1,2% din active plătibilă trimestrial la 0,4% plătibilă semestrial pentru băncile cu cotă de piață de peste 1% și 0,2% plătibilă semestrial pentru băncile cu cotă de piață de sub 1%.

– De asemenea, sunt eliminate din baza de taxare o serie de active bancare, ceea ce înseamnă că valoarea nominală a taxei plătite va fi mai mică decât în propunerea inițială

– Mai mult, băncile care nu înregistrează profit vor fi scutite de plata taxei pe active, iar la băncile care au profit valoarea taxei nu va putea depăși nivelul profitului.

– Dispare referința ROBOR pentru dobânzile calculate de bănci la creditele în lei în urma modificării altor acte normative. ROBOR va fi înlocuit cu un indice calculat trimestrial de BNR pe baza tranzacțiilor efective

Pilonul II de pensii

Administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II primesc o gură de aer până la 31 decembrie 2019, data până la care a fost amânată cerința privind majorarea capitalului social. OUG 114 prevedea ca această mărire să aibă loc până la 1 mai. Administratorii vizați au contestat puternic prevederea, calificând-o drept nerealistă și imposibil de aplicat, scrie G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here