Şapte membri ai CSM cer, printr-o scrisoare, apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti şi sesizarea CCR cu privire la conflictul juridic dintre premierul Viorica Dăncilă, pe de-o parte, şi autoritatea judecătorească prin ÎCCJ, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte, după apariţia unei înregistrări de la întâlnirea premierului cu parlamentarii PSD în care făcea referire la justiţie, dosare şi la Secţia specială privind infracţiunile din justiţie.
Newsweek a prezentat o înregistrare audio în care premierul Viorica Dăncilă le vorbeşte parlamentarilor PSD despre miza moţiunii de cenzură.
”Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secţia specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreţi să ne întoarcem… şi mulţi din această sală ştiu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginaţi că au ca şi miză ocuparea unor posturi de miniştri pentru care nu au niciun program. Ce să pună în loc? Ce să facă?”, declara Dăncilă.
În înregistrare apare şi ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, care afirmă: ”Vreau ca toţi care nu au plecat şi nu au cedat şi nu s-au lăsat păcăliţi, vreau să simtă că votul lor contează. Vreau, ca în special, în special, atunci când discutăm, de exemplu, de proiectul de buget pe anul viitor, vreau ca ai mei colegi deputaţi pentru judeţele lor să aibă un cuvânt de spus”.
”Subsemnaţii, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm de urgenţă: 1. Apararea independenţei Autorităţii judecătoreşti şi 2. Sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, şi Autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, spun semnatarii scrisorii, în scrisoarea adresată plenului CSM şi preşedintelui Consiliului, Lia Savonea.
Ei se referă explicit la declaraţia premierului legată de mizele moţiunii, respectiv cele legate de dosare, de secţia specială, de numirea procurorilor.
Cei şapte membri CSM, judecătorii Andrea Chiş, Bogdan Mateescu şi Mihai Bălan şi procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban şi Nicolae Andrei Solomon, afirmă că referirea la “Secţia Specială” (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului ”este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid”.
”Aceste afirmaţii pot fi înţelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă şi a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare şi modul de numire a magistraţilor de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separaţiei puterilor în stat şi a independenţei Autorităţii judecătoreşti, astfel încât o reacţie promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei, se impune cu necesitate”, se arată în scrisoare.