Home Uncategorized SARBATOARE MARE LA JANDARMERIA ILFOV

SARBATOARE MARE LA JANDARMERIA ILFOV

SHARE

La 4 aprilie a.c., cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov a fost organizat un eveniment la care au participat, printre alții, Rizia Tudorache, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, șeful ATOP, comisarul şef de poliţie Doru Marius Iacobuș, noul șef al IPJ Ilfov, colonelul Flavius Dorel Chiscop, șeful ISU București – Ilfov, colonelul Dorel Bejan, comandantul Garnizoanei MApN Bucureşti, colonelul Daniel Cristian Petre, comandantul Garnizoanei MAI Bucureşti, şefii sau reprezentanţi ai structurilor publice constituite la nivelul judeţului Ilfov, reprezentanţi ai principalelor instituţii partenere ale Jandarmeriei, foste cadre ale unităţii în rezervă sau în retragere.

După intonarea Imnului Naţional, comandantul Jandarmeriei Ilfov, colonelul Bogdan Enescu, a prezentat mesajele transmise cu acest prilej tuturor jandarmilor de Carmen Daniela Dan, ministru de Interne, şi de generalul de brigade Marin Andreiana, inspectorul general al Jandarmeriei Române, atat jandarmilor dar şi veteranilor si rezerviştilor care s-au dedicat şi au servit cu devotament aceasta arma.

Invitaţii şi jandarmii au urmărit un scurt film despre misiunile jandarmilor ilfoveni, acesta surprinzând atât latura umană, sensibila a jandarmilor, dar şi latura fermă care impune respect şi conferă siguranţă cetăţenilor.

Un moment așteptat a fost cel legat de avansarea în gradul militar următor înaintea expirării stagiului minim a patru ofiţeri şi trei subofiţeri. De asemenea, au mai fost acordate, prin ordine ale inspectorului general al Jandarmeriei Române şi inspectorului şef al I.J.J. Ilfov, alte recompense ofiţerilor şi subofiţerilor jandarmi –  diplome de merit, mulţumiri sau citări prin ordin de zi.

Un moment emoţionant a fost constituit de mesajele transmise de rezerviştii unităţii, foşti comandanţi, Florian Cișmașu și Antoaneta Budur.

La 3 aprilie, s-au împlinit, așadar, 167 de ani de la semnarea actului prin care domnitorul Grigore Alexandru Ghica a promulgat ”Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, document care marchează întemeierea Jandarmeriei de astăzi.

Acum, Jandarmeria este o instituţie apropiată de oameni şi a devenit un reper în ceea ce priveşte calitatea serviciului. Menţinerea acestui standard se bazează pe efortul zilnic al celor peste 27.000 de bărbaţi şi femei, care constituie principala sa forţă în îndeplinirea atribuţiilor. Jandarmii ilfoveni au sărbătorit acest moment festiv și în mijlocul cetăţenilor din județ în zilele de 1, 2 şi 3 aprilie a.c.. Au fost prezentate filme privind activitatea Jandarmeriei Române şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, autospeciale de intervenţie și tehnică de intervenţie şi armament din dotare. De asemenea, au fost distribuite flayere în care sunt prezentate un scurt istoric al Jandarmeriei Române, al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov dar şi activităţile specifice pe care le desfăşoară jandarmii.

Din 2014, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov are denumirea onorifică ”Lascăr Catargiu”

Prin Ordinul nr. 95/25 iunie 2014 pentru modificarea şi completarea Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor nr.176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial nr.483 din 30 iunie 2014, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov are denumirea onorifică ”Lascăr Catargiu”.

Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (1823 – 1899) a fost un om politic român, prim-ministru al Guvernului României pentru patru mandate. În timpul lui Grigore Ghica, Catargiu a ajuns prefect al Poliției din Iași. În 1857 face parte din ”divanul ad-hoc” al Moldovei, o comisie aleasă pentru a vota unirea propusă a Moldovei cu Țara Românească. În 1866 a devenit unul dintre cei trei membri ai Locoteneței Domnești care a condus statul român de la abdicarea lui Cuza până la înscăunarea lui Carol I. După opt funcții ministeriale, culminând cu agitația anti-dinastică din 1871, Catargiu a format, pentru prima dată în istoria română, un cabinet conservator stabil, care a rezistat până în 1876.

Timp de cinci mandate la conducerea Ministerului de Interne, Catargiu a susţinut şi s-a adoptat legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale (în locul dorobanţilor), potrivit căreia se înfiinţau 8.000 de posturi de jandarmi comunali, 1.260 de jandarmi judeţeni şi 69 de ofiţeri, Legea pentru organizarea comunelor urbane, Legea pentru reînfiinţarea birourilor de paşapoarte.În ministeriatul său a fost aprobată ”Legea pentru organizarea Serviciului Administraţiunii Centrale a Ministerului de Interne” (1892), s-a înfiinţat Serviciul fotografic, primul serviciu de identificare şi poliţie tehnică din ţară, a fost aprobat ”Regulamentul relativ la atributele comisarilor speciali de poliţie în gările Căilor Ferate”, ”Legea poliţiei vânatului”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here