Acasă Educatie Sărbătoarea cucilor de la Brăneşti, unicul carnaval al Ilfovului

Sărbătoarea cucilor de la Brăneşti, unicul carnaval al Ilfovului

DISTRIBUIȚI

La 11 martie 2019, s-a desfăşurat la Brăneşti tradiţionala sărbătoare «Ziua Cucilor». Cucii sunt o tradiţie foarte veche în Brăneşti, iar cercetările etnografice au dus firul apariţiei cucilor către bulgarii veniţi în sudul localităţii, în zona Băjenari, începând cu secolul al XVIII-lea. De sute de ani, a doua zi după Lăsata Secului de brânză, înainte de intrarea în Postul Mare al Sfintelor Paşti, are loc sărbătoarea “Ziua cucilor”, zi în care tinerii – numai bărbaţii – se costumează şi se maschează în cuci şi cucoaice.

Semnificaţiile acestei sărbători sunt legate de obiceiurile de trecere şi de renaştere, de obiceiurile pastorale şi agrare (ieşitul cu plugul la arat, păstorii cu caprele), ritul fecundităţii şi fertilităţii prin elementele din constumaţia cucului (barba de ţap sau blană de iepure sau lovirea tinerelor fete cu palma pe coapse), renaşterea naturii prin multitudinea de flori folosite la confecţionarea măştilor, alungarea răului prin zgomotul puternic produs de acioaie (clopote).

Cucul are un costum bărbătesc pe care trebuie să şi-l confecţioneze singur. Masca impresionantă se numeşte “chip” şi este asemănătoare unei cupole împodobită cu sute de flori viu colorate din hârtie creponată, asemănătoare unei sorcove foarte mari. La spate atârnă “plete” din panglici lungi de hârtie. Costumului îi este adăugat obrăzarul cu nasul lung şi pomeţi bine conturaţi, de care atârnă ciucuri sau clopoţei. Barba face parte de asemenea din costum şi este confecţionată din blăniţă de iepure. Oglinzile de pe cupola înflorată semnifică soarele şi luna. Înafară de masca impozantă, costumul cuprinde veşmintele tradiţionale româneşti – iţari, cămaşă, scurteică şi are pe iţari cruci mari de culoare roşie. Clopoţeii mici şi rotunzi de pe centură aşezată în diagonală pe piept se numesc lopci.

Cucoaicele sunt băieţi îmbrăcaţi în haine femeieşti, cu mască de carton pe faţă, legaţi cu basmale pe cap. Tradiţia sărbătorii spune că ţinuta băieţilor care se costumează în cucoaice trebuie să fie împrumutată de la fetele de care sunt îndrăgostiţi. Cucoaicele au la mijloc o curea de acioi (centura de clopoţei mari şi dubli) şi în mână un pămătuf, de fapt un băţ de care este legată o sfoară cu o opincă în capăt sau un material de cauciuc. Obiceiul cere ca, în zgomotul puternic produs de mişcarea acioaielor, cucoaicele trebuie să-şi lovească prietenii şi pe cei întâlniţi pe stradă pentru ca aceştia să fie sănătoşi tot anul.

Ca în fiecare an, şi în anul 2019 parada a început cu micii cuci de la Grădiniţa «Riţa Gărgăriţa», din Brănești, urmaţi de cei mai mari de la Şcoala Gimnazială nr. 1 şi toate liceele din Brăneşti. Şi-au arătat costumele mascaţii din Domneşti, Belceşti, Iaşi, Gâlda de Jos, jud. Alba, Cavnic, Maramureş, Păuneşti, Vrancea, grupurile din Bulgaria. Finalul a aparţinut grupului brăneştean «Sedeanka», cei care au menţinut tradiţia vie timp de ani de zile. – sursa: Biroul de Presă al CJ Ilfov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here