Acasă Economie Sărbătorile de iarnă, presiune tot mai mare pe bugetele românilor

Sărbătorile de iarnă, presiune tot mai mare pe bugetele românilor

DISTRIBUIȚI

Românii au alocat între 65% și 80% din veniturile lunare pe cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, în ultimii 5 ani, în timp ce bugetul destinat cadourilor s-a situat între 23% și 25%, din câștigul lunar al românilor.

La nivel european, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie.

Românii ocupă locul 5 din UE în categoria celor care nu pot face față cheltuielilor neprevăzute, cu un procent de aproximativ 52% din totalul populației.

Românii sunt în top 5 restanțieri când vine vorba de ipotecă sau chirie, facturi de utilități sau cumpărături în rate.

Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani între 65% și 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare și pentru că trei sferturi dintre români își fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun.

Și, cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, creșterea bugetului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporțională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 față de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei față de 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta.

Românii cumpără multe cadouri pentru familie

 

Mulți dintre ei fac schimb de cadouri în familie, 65% dintre aceștia oferă un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% părinților, conform unui studiu Reveal Marketing Research.

Nevoile pe care doresc să și le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum.

Astfel, 19% dintre români apelează la o soluție de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depășind populația Marii Britanii care ne urmează cu 17%.

 

Cheltuielile neprevăzute destabilizează ușor bugetul românilor

Această realitate vine în contextul în care situația financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieții. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor și serviciilor considerate necesare, dar pe care nu și le pot permite.

Astfel, românii sunt în top 5 restațieri la plata ipotecii, chiriei, facturilor la utilități, iar dacă apare o cheltuială neprevăzută, românii n-o pot gestiona cu ușurință. Cu toate acestea, gradul de îndatorare al românilor este în creștere, potrivit BNR.

”Statisticile arată că mulți dintre români se îndatorează pentru bunuri și servicii considerate necesare. Dacă am face un exercițiu și ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, 1 kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le muncește un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, 1 kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună.

Fiecare persoană resimte diferit fiecare cheltuială pe care o are, de aceea deciziile trebuie luate rațional și cu sprijinul unui consilier care îți înțelege situația.”, declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar Program Banometru.

Pentru o gestionare mai bună a bugetului astfel încât cheltuielile lunii decembrie să nu ne destabilizeze financiar, specialiștii Banometru recomandă:

  1. Planificați-vă cheltuielile lunii decembrie și țineți cont că sărbătorile durează doar 3 zile.
  2. Cumpărați cadourile din timp și profitați de toate campaniile de reduceri.
  3. Dăruiți celor dragi lucruri de care chiar au nevoie.

Banometru este un program de educație financiară pentru adulți care oferă gratuit beneficiarilor atât informație de bază, cât și consultanță personalizată, pentru a-i ajuta să ia decizii financiare sănătoase și în cunoștință de cauză. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here