Acasă Economie Scad prețurile la gaze și electricitate. Deși consumatorii români le percep ca...

Scad prețurile la gaze și electricitate. Deși consumatorii români le percep ca fiind ”foarte mari”, România are printre cele mai mici prețuri din Europa

DISTRIBUIȚI

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).

Facturile de energie electrică și gaze au scăzut în a doua jumătate a anului 2023, după creșterea care a început înainte de războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei și a crescut vertiginos până în 2022.

În a doua jumătate a anului 2023, prețurile medii la energie electrică casnică din au scăzut (28,5 euro la 100 kWh) în comparație cu prima jumătate a anului (29,4 euro la 100 kWh) și au crescut ușor față de a doua jumătate a anului 2022 (28,4 euro per 100 kWh). Costul energiei, al aprovizionării și al rețelei, stabilizat în primul semestru al anului 2023, arată o scădere în al doilea, rămânând în continuare la niveluri ridicate, comparativ cu costul înainte de vârful prețurilor din 2022.UE

Prețurile medii la gaze pentru gospodării în S2 din 2023 au scăzut (11,3 euro la 100 kWh) în comparație cu prima jumătate a anului 2023 (11,9 euro la 100 kWh) și a doua jumătate a anului 2022 (11,4 euro la 100 kWh). Scăderea costurilor de energie, aprovizionare și rețea, începută deja în primul semestru al anului 2023, și-a continuat cursul descendent. Pentru consumatorii noncasnici această scădere este mai pronunțată, indicând condiții mai bune pentru industrie.

În a doua jumătate a anului 2023, România a avut al treilea cel mai mic preț plătit de populație pentru gaze naturale și al cincilea pentru energie electrică. Prețul gazelor naturale pentru gospodăriile din România (0,0563 EUR/kWh) a fost al 3-lea cel mai mic preț din UE și la jumătate față de prețul mediu înregistrat la nivelul Uniunii (0,1125 EUR/kWh).

Topul primelor 3 țări cu cele mai mici prețuri pentru consumatorii casnici din UE în a doua jumătate a anului 2023 au fost Ungaria, Croația și România. Pentru economie, consumatorii noncasnici, România s-a situat pe locurile 3-4 cu cel mai mic preț, în funcție de anumite segmente de consum. Pentru gospodăriile din UE, prețurile la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croația și România.

Astfel, Eurostat confirmă că prețul plătit în țara noastră (0,1782 EUR/kWh) a fost al cincilea cel mai mic preț din UE și mult sub media europeană (0,2847 EUR/kWh).

 

1 COMENTARIU

  1. […] Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE). Facturile de energie electrică și gaze au scăzut în a doua jumătate a anului 2023, după creșterea care a început înainte de războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei și a […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here