Acasă Economie Scade prețul gazelor la iarnă?!

Scade prețul gazelor la iarnă?!

DISTRIBUIȚI

Scăderea consumului, atât intern, cât și cel european de gaze, dar și gradul ridicat de umplere a depozitelor, au condus la o scădere considerabilă a prețului spot al gazelor, care în prezent se situează sub cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să vândă gaze furnizorilor în vederea acoperirii consumului clienților casnici și societăților de termoficare.

Cum însă iarna nu-i ca vara, prețurile forward pentru sezonul rece sunt cu totul altele.

Pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au efectuat doar 3 tranzacții cu gaze pentru această iarnă și toate în aceeași zi, pe 3 iulie, anunță e-energia.ro.

Astfel, s-au vândut 23,8 GWh cu furnizare în sezonul rece la un preț mediu de 243 lei/MWh (49,3 euro/MWh), 44,2 GWh cu furnizare în trimestrul a patrule al acestui an a un preț de 233 lei/MWh (47,27 euro/MWh) și 9,5 GWh cu furnizare în primul semestru al anului viitor la un preț de 250 lei/MWh (50,72 euro/MWh).

Volumele sunt reduse, însă acesta este rezultatul faptului că producătorii interni sunt obligați să furnizeze gaze la preț reglementat furnizorilor în vederea acoperirii consumului clienților casnici și societăților de termoficare, ceea ce limitează volumele de gaze disponibile pe piața liberă.

Prețurile sunt similare celor de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH. Astfel, pe bursa de la Viena, un MWh de gaz cu livrare în sezonul rece costă 49,9 euro/MWh, unul cu livrare trimestrul al patrulea al acestui an, 47,3 euro/MWh, iar prețul forward al gazului pentru anul viitor este de 54,3 euro/MWh.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, consumul de gaze naturale al statelor membre a scăzut cu 17,7% în perioada august 2022-martie 2023, comparativ cu consumul mediu de gaze pentru aceleași luni (august-martie) din perioada 2017-2022.

În cazul României, scăderea a fost una de aproximativ 20%, peste media UE.

Pe 25 iulie, în depozitele de gaze ale UE erau înmagazinați 951 TWh (grad de umplere de 84,25%), în timp ce în România erau depozitați 25,57 TWh (grad de umplere de 75,51%).

Comparativ, în urmă cu un an, pe 25 iulie 2022, stocurile la nivelul UE erau de doar 746 Twh (grad de umplere a depozitelor de 67,12%), iar cele din România de 18,2 TWh (grad de umplere de 55,6%).

2 COMENTARII

  1. […] Scăderea consumului, atât intern, cât și cel european de gaze, dar și gradul ridicat de umplere a depozitelor, au condus la o scădere considerabilă a prețului spot al gazelor, care în prezent se situează sub cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să vândă gaze furnizorilor în vederea acoperirii consumului […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here