Acasă Interne Scenarii de acțiune pentru siguranța publică

Scenarii de acțiune pentru siguranța publică

DISTRIBUIȚI

PRoTECT a reunit la Brașov reprezentanți ai Poliției Române, cu alte instituții de aplicare a legii și de cercetare, precum și cu autorități publice locale din cinci orașe ale UE. Împreună, partenerii vor pune în aplicare un concept global, în care instrumentele, tehnologia, instruirea și demonstrațiile pe teren să contribuie, cât mai eficient, la protejarea spațiilor publice, cu accent pe zonele urbane aglomerate, înainte, în timpul și după o amenințare teroristă.

La nivelul Poliției Române se află în implementare proiectul PRoTECT (Public Resilience using TEchnology to Counter Terrorism) – o  inițiativă a ENLETS – Rețeaua europeană de servicii tehnologice de aplicare a legii, care își propune să întărească cooperarea autorităților locale și agențiilor de aplicare a legii europene, în eforturile pentru siguranța publică.

Proiectul, finanțat de Comisia Europeană prin Fondul pentru Securitate Internă (ISF), parcurge mai multe etape, de la evaluarea vulnerabilităților și amenințărilor de tip atac terorist ce se pot petrece în spațiile publice a cinci orașe pilot din Uniunea Europeană, partenere în cadrul proiectului, stabilirea necesarului tehnic, centralizarea bunelor practici, până la primirea ofertelor din partea furnizorilor de tehnologii.

O altă etapă vizează întocmirea mai multor scenarii, pe baza cărora se vor realiza exerciții și demonstrații utilizând tehnologiile selectate, iar în final va fi realizat un ghid pentru planificarea, organizarea și executarea altor exerciții de acest fel pentru protecția obiectivelor vulnerabile identificate.

La 17 iulie 2019, a avut loc primul Seminar organizat în cadrul proiectului. Specialiștii Poliției Române din cadrul Unității Centrale de Analiză a Informațiilor și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov, împreună cu cei din statele și organizațiile europene în domeniul aplicării legii, securității și terorismului, au discutat concluziile desprinse din studiul de vulnerabilitate, realizat în prima etapă a proiectului, ce vor stau la baza implementării etapelor următoare.

Cele cinci orașe pilot, partenere în cadrul proiectului, sunt localitățile Brașov, Eindhoven (Olanda), Malaga (Spania), Vilnius (Lituania) și Larisa (Grecia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here