Acasă Politic SCENARII PRIVIND ÎNLOCUIREA LUI PONTA

SCENARII PRIVIND ÎNLOCUIREA LUI PONTA

DISTRIBUIȚI

dragnea_si_ponta_68946100

Trimiterea în judecată a Premierului Victor Ponta deschide un lung șir de scenarii subterane în politica românească.

Varianta 1. PSD și UNPR il sprijina in continuare pe premier

A fost cel mai vehiculat scenariu pana la trimiterea in judecata a premierului. Daca PSD renunta la Victor Ponta atunci renunta automat si la guvernare pentru ca presedintele Klaus Iohannis nu va propune decat un premier PNL.

Chiar si daca Iohannis va propune un premier UNPR sau un premier independent, PSD nu va risca sa intre in an electoral intr-o guvernare pe care n-o conduce si ale caror greseli le-ar putea deconta masiv.

Astfel, daca vrea sa pastreze guvernarea, PSD este obligat sa-l pastreze si pe Victor Ponta.

Insa lucrurile s-au schimbat odata cu trimiterea in judecata a lui Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscala si spălare de bani si ajungem la varianta doi.

Varianta 2. PSD ii retrage sprijinul lui Ponta

PSD ar putea ajunge la concluzia ca partidul este afectat electoral de problemele lui Victor Ponta si la problemele din tara sa se adauge si un cor de critici ale ambasadelor. Ca rezultat, partidul ar putea sa anunte public ca-i retrage sprijinul lui Victor Ponta. O alta varianta este ca decizia sa se ia intr-un cerc restrans, PSD sa nu anunte public acest lucru, dar la motiunea de cenzura a PNL din toamna, o parte din parlamentarii PSD, cu acceptul partidului, sa darame Guvernul. Acest lucru ar urma sa se intample dupa Congresul PSD, cand conducerea partidului are legitimitate totala si poate raspunde pentru o asemenea decizie.

Varianta 3. UNPR voteaza motiunea de cenzura

UNPR a declarat in permanenta ca nu-si tradeaza aliatii si nu a daramat niciodata un guvern din care a facut parte, aceste lucruri fiind un lucru de bravură al partidului. Gabriel Oprea repetă la fiecare apariție publică aceste lucruri. Dar până acum UNPR n-a mai sustinut un premier trimis in judecata. In acest context, Gabriel Oprea, care nu darama Guvernele din care face parte, ar putea anunta public ca este in „interes national” ca Romania sa-si recastige credibilitatea in fata partenerilor externi si in fata investitorilor prin investirea unui nou Premier.

Varianta 4. Victor Ponta își dă demisia

Un alt scenariu luat in calcul este posibilitatea ca Victor Ponta sa cedeze, la presiunea publica, eventual la o presiune internationala si chiar in fata unei eventuale presiuni din propriul partid si sa demisioneze din fruntea Guvernului. Acest lucru ar putea sa fie accentuat de alte eventuale dosare suplimentare pe numele premierului, asa cum exista speculatii in mediul politic.

Varianta 5. O noua cerere DNA

Cu titlu de zvon, un scenariu luat in calcul se refera la o eventuala noua cerere de urmarire penala a lui Victor Ponta, pentru fapte savarsite in timpul mandatului de premier. O aprobare a acestei cereri ar duce la suspendarea premierului de catre presedintele Klaus Iohannis.

Varianta 6. Klaus Iohannis accepta un alt premier PSD

Foarte putin probabila, aceasta varianta ar reprezenta, paradoxal, cea mai lina rezolvare a crizei momentane. PSD l-ar schimba imediat pe Victor Ponta si ar propune un alt premier susținut de actuala majoritate. – sursa: stiripesurse.ro, foto – rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here