Acasă Politic Schimb de idei aplicate pe tema crizei din Siria la București

Schimb de idei aplicate pe tema crizei din Siria la București

DISTRIBUIȚI

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 23 mai 2024, la București, la deschiderea Reuniunii informale a Trimișilor Speciali pentru Siria și a șefilor de misiune din statele membre UE care gestionează tematica crizei din Siria.

Ministrul Odobescu a evidențiat importanța coordonării partenerilor internaționali pentru identificarea modalităților concrete pentru o soluție politică a crizei din Siria, care durează de mai bine de 13 ani și care continuă să afecteze milioane de oameni și sprijinul României pentru soluționarea politică a crizei siriene, conform Rezoluției  2254 a Consiliului de Securitate al ONU și viziunii „step for step” a Trimisului Special al ONU, Geir Pedersen.

De asemenea, a evidențiat contribuția României la ameliorarea situației umanitare în Siria, prin acordarea de asistență pentru populația civilă siriană în valoare de peste 45 milioane euro, în ultimii zece ani.

Șeful Delegației UE – Siria, Dan Stoenescu, a remarcat că dialogul și cooperarea sunt esențiale pentru a menține criza din Siria în atenția internațională și a reliefat rolul MAE român în facilitarea discuțiilor și a reiterat atenția pe care UE și statele membre o acordă crizei siriene, fapt demonstrat inclusiv de organizarea la Bruxelles, la sfârșitul lunii mai, a Conferinței ministeriale pentru viitorul Siriei și al regiunii.

Reprezentantul Oficiului ONU din Damasc, Tareq Talahma, a subliniat importanța coordonării și sincronizării eforturilor internaționale pentru avansarea procesului politic în Siria, în acord cu rezoluția ONU menționată. A precizat că prelungirea crizei generează un impact considerabil asupra stabilității și securității Orientului Mijlociu.

Participanții au apreciat evenimentul de la București pentru facilitarea unui schimb de idei aplicate pe tema crizei din Siria și pentru contribuția concretă la eforturile de avansare a unei soluții politice în Siria.

Reuniunea are loc în perioada 23-25 mai 2024, la București și este organizată de Delegația UE – Siria și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), în cooperare cu MAE.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 23 mai 2024, la București, la deschiderea Reuniunii informale a Trimișilor Speciali pentru Siria și a șefilor de misiune din statele membre UE care gestionează tematica crizei din Siria. Ministrul Odobescu a evidențiat importanța coordonării partenerilor internaționali pentru identificarea modalităților concrete pentru o soluție politică a crizei […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here