Acasă Economie Se cere amânarea aprobării PMUD și mai multă tranparență

Se cere amânarea aprobării PMUD și mai multă tranparență

DISTRIBUIȚI

La 21 februarie 2017, reprezentanții mai multor asociații și grupuri de inițiativă civică, membre ale Rețelei Civice București (RCB) alături de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) au participat la sediul Primăriei Capitalei la o discuție informală cu Grupul de Lucru privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov 2016-2030 (PMUD BI). La întâlnire au participat reprezentanți din cadrul Primăriei București şi Consiliului Județean Ilfov, doi consilieri ai primarului general precum și asociația Adevărații Veloprieteni.

Obiectivul principal al discuției a fost stabilirea unui mod de comunicare, pentru faza de implementare a PMUD BI, între membrii RCB constituiti într-un partener de dialog cetățenesc și reprezentanții instituțiilor publice implicate în implementarea PMUD – BI. În cadrul discuției informale a fost făcut un prim pas în agrearea unui mod de comunicare pentru faza de implementare a PMUD BI. Astfel, în perioada următoare, se va comunica cu Grupul de Lucru pe PMUD Bucureşti – Ilfov, iar ulterior cu unitatea de coordonare și cu comitetul de monitorizare, când acestea vor fi inființate. În următoarea perioadă se vor stabili și alte detalii de comunicare.

Totuși, în baza informărilor de la membrii asociațiilor și grupurilor de inițiativă civică, reprezentanții RCB au susținut amânarea aprobării PMUD – BI şi prelungirea informării şi consultării cu publicul larg. Reprezentanții RCB au subliniat și menționat că este nevoie de pregătirea, publicarea transparentă, comunicarea și dezbaterea în întâlniri publice repetate a unor documente/materiale sumarizate despre principiile mobilității urbane durabile, despre concepte, zone și domenii de interes pentru cetățeni explicate într-un limbaj nespecialist  (de ex., ‘’Park and Ride’’, ce schimbări aduce PMUD BI în felul în care vom parca, în care vom circula pe trotuare, ce proiecte sunt prevăzute în fiecare zonă din București și Ilfov etc.).

De asemenea, RCB a solicitat Grupului de Lucru să îmbunătățească informarea publică prin postarea permanentă și actualizată pe site-urile Primăriei București și Consiliului Județean Ilfov a stadiului în care se află PMUD BI și calendarul estimativ cu etapele următoare.

Reprezentanții Grupului de Lucru pe PMUD Bucureşti – Ilfov au explicat că este urgent să se aprobe PMUD pentru accesarea fondurilor europene (ex. metrou Otopeni), dar și pentru a se putea începe reforma instituțională în domeniului transportului public metropolitan. Aceștia au menționat că imediat după aprobare se va începe revizuirea PMUD BI (care probabil va dura aproximativ un an, dar va include informarea și consultarea publicului care trebuia făcută în perioada de elaborare a PMUD BI), precum și implementarea unității de coordonare și a celei de monitorizare.

RCB așteaptă organizarea de către Primăria București a dezbaterii publice pe subiectul PMUD BI, solicitată conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here