Acasă Economie SE RECALCULEAZĂ PENSIILE

SE RECALCULEAZĂ PENSIILE

DISTRIBUIȚI

Normele metodologice de aplicare a legislației din domeniul pensiilor au fost completate astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/sau condiții speciale de muncă.

Guvernul stabilește astfel stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual în procesul de recalculare a pensiilor, astfel încât persoanele care au lucrat în condiții identice să beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice.

Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, și care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

Potrivit art. 1691 din Legea nr. 263/2010, aceste persoane beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții special și cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite. De această majorare beneficiază doar pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 și pentru care, la deschiderea drepturilor inițiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât cel utilizat pentru restul pensionarilor. Din acest motiv, conform legii, au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, după data de 1 aprilie 2001.

Având în vedere că recalcularea acestor categorii de pensii se realizează pe o perioadă de doi ani, actul normativ stabilește etapele de plată a drepturilor de pensie recalculate. Recalcularea se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape, astfel: În luna iulie 2017, în cazul celor ieșiți la pensie în perioada 1990 – 31 martie 2001 inclusiv – și în luna decembrie 2017 în cazul celor ieșiți la pensie în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010 inclusiv. Drepturile de pensie recalculate se plătesc de la 1 ianuarie 2016. În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here