Acasă Social Securitatea în Regiunea Mării Negre în noile condiții ale paradigmei globale

Securitatea în Regiunea Mării Negre în noile condiții ale paradigmei globale

DISTRIBUIȚI

În zilele de 13 și 14 noiembrie, Statul Major al Apărării organizează la Palatul Cercului Militar Național, a VI-a ediție a Conferinței internaționale ”Gândirea Militară Românească”. În contextul sărbătoririi a 165 de ani de la înființarea structurii militare de conducere a Armatei,  tema din acest an vizează Strategii de apărare și cooperare militară pentru asigurarea securității în Regiunea Mării Negre”.

Sunt așteptați specialiști din domeniul securității din țară și străinătate, reprezentanți ai categoriilor de forțe, instituțiilor de învățământ militar și civil, reprezentanți de rang înalt din comandamente ale NATO, experți ai unor think tank-uri din domeniul securității din România și străinătate, experți din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Conferința oferă o platformă relevantă pentru dezbateri constructive privind provocările actuale din regiunea Mării Negre, în condițiile în care paradigma de securitate globală și, cu precădere, regională s-a schimbat dramatic după 24 februarie 2022, ziua în care Federația Rusă a invadat Ucraina.

Cele 11 paneluri ale conferinței acoperă principalele obiective ale evenimentului – promovarea cooperării internaționale prin stimularea dialogului între statele riverane Mării Negre și aliații NATO, în scopul identificării și consolidării parteneriatelor strategice în domeniul apărării, identificarea unor strategii eficiente și adaptabile de apărare, care să răspundă provocărilor specifice regiunii prin cooperare bilaterală și multilaterală și identificarea modalităților de îmbunătățire a capacităților de apărare prin exerciții comune, formare militară și schimburi de informații.

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, în calitate de gazdă a evenimentului, va susține miercuri, 13 noiembrie, începând cu ora 11.00, o alocuțiune în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a conferinței. De asemenea, ambasadorii Bulgariei, Franței, Germaniei, Turciei și Statelor Unite vor transmite audienței mesaje în acord cu tematica evenimentului. În plus, unul dintre cei mai influenți analiști geopolitici la nivel global, George Friedman, autor și fondator al organizațiilor Stratfor și Geopolitical Futures, cunoscut pentru analizele sale asupra dinamicii politice și economice globale și capacitatea sa de a anticipa schimbări geopolitice bazate pe factori istorici, geografici și relații de putere între națiuni, va transmite în cadrul conferinței viziunea sa privind impactul alegerilor din SUA asupra legăturii transatlantice și a apărării flancului estic al NATO.

Revista ”Gândirea militară românească” este continuatoarea, din 1990, a revistei ”România Militară”, apărută în 1864, și care, sub diverse titulaturi, a reprezentat de-a lungul timpului tribuna gândirii militare românești.

1 COMENTARIU

  1. […] În zilele de 13 și 14 noiembrie, Statul Major al Apărării organizează la Palatul Cercului Militar Național, a VI-a ediție a Conferinței internaționale ”Gândirea Militară Românească”. În contextul sărbătoririi a 165 de ani de la înființarea structurii militare de conducere a Armatei,  tema din acest an vizează ”Strategii de apărare și cooperare militară pentru asigurarea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here