Acasă Anchete Șefa interimară a DIICOT cere redeschiderea parțială a dosarului filajului la magistrați...

Șefa interimară a DIICOT cere redeschiderea parțială a dosarului filajului la magistrați și jurnaliști

DISTRIBUIȚI

Șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, cere redeschiderea parțială a dosarului filajului la magistrați și jurnaliști pentru completarea anchetei privind infracțiunile de hărțuire și violare a vieții private, potrivit ordonanței DIICOT comunicate părților din dosar.

Șefa DIICOT a infirmat soluția de clasare dispusă de procurorul de caz Robert Fleckhammer în ce privește infracțiunile de hărțuire și violare a vieții private și solicită instanței confirmarea cererii de redeschidere a anchetei pentru aceste 2 infracțiuni.

În schimb, șefa DIICOT a confirmat soluția de clasare emisă de procurorul Fleckhammer în ce privește infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic și interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice.

Pe 21 februarie 2020, postul de televiziune România TV, controlat de fugarul Sebastian Ghiță, inculpat în mai multe dosare DNA, a difuzat imagini de la întânirea în oraș, la un restaurant, a doi magistrați și doi jurnaliști. E vorba de procurorul Horațiu Radu, pe atunci adjunct interimar al procurorului general al României, judecătorul Răzvan Păștilă și jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu.

Imaginile erau de la un eveniment privat dintr-un restaurant din Centrul Capitalei, din seara zilei de 20 februarie 2020. Cei 4 sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu.

Imaginile au fost preluate rapid de Gândul, o publicație controlată de familia Budeanu, iar EVZ a publicat un adevărat ”raport de filaj”, o succesiune a celor petrecute în restaurantul respectiv în acea seară. EVZ este deținut de Dan Andronic, condamnat definitv într-un dosar și trimis în judecată în altele.

Imaginile au fost prezentate drept ”dovada” unei pretinse conspirații împotriva noilor procurori șefi numiți la începutul anului trecut de președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care procurorul Horațiu Radu participase la cursa pentru șefia Parchetului general, dar pierduse în favoarea Gabrielei Scutea.

Magistrații și jurnaliștii au formulat plângere penală și, după un an, DIICOT a clasat dosarul. Ancheta a arătat însă că magistrații și jurnaliștii au fost filați de cel puțin 10 persoane care i-au urmărit pas cu pas și le-au înregistrat convorbirile.

În cadrul anchetei, persoanele care au executat filajul au susținut că sunt paparazzi la CanCan, tabloidul controlat de Radu Budeanu, și că au vrut să realizeze un material jurnalistic despte ziariștii Costache și Savu. Procurorul de caz Robert Fleckhammer a considerat că fileurii nu pot fi chestionați cu privire la cine i-a trimis acolo și de ce, atâta vreme cât sunt jurnaliști, iar protecția surselor jurnaliștilor este garantată de CEDO.

Cu toate acestea, la locul filajului a fost surprinsă și mașina unui fost ofițer SRI, Gabriel Ionuț Olaru, patron al unor firme de detectivi particulari. Acesta a susținut în fața procurorului că a împrumutat mașina unui ”jurnalist” și că nu a avut de-a face cu operațiunea de filaj. – G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here