Acasă Social Semn de speranță

Semn de speranță

Convorbire video între papa Francisc și patriarhul Kirill al Moscovei: „Războaiele sunt întotdeauna nedrepte. Pentru că cine plătește este poporul”

DISTRIBUIȚI

Papa Francisc a avut o discuție video în după-amiaza de miercuri, 16 martie 2022, cu patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit lui Matteo Bruni, directorul Centrului de Presă a Sfântului Scaun,  discuțiile au avut în centrul atenției ”războiul din Ucraina, rolul creștinilor și al păstorilor lor de suflete în a face totul pentru ca să predomine pacea”.

Papa Francisc i-a avut alături pe președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch, iar Patriarhul Kirill, a fost însoțit de mitropolitul Hilarion de Volokolmask, șeful Departamentului pentru Relațiile Externe al Patriarhiei Ruse.

”E necesar să fim împreună pentru ”a opri focul” războiului în Ucraina, pentru că cei care plătesc sunt oamenii, sunt soldații ruși trimiși să moară bombardând, sunt cei bombardați și cei care mor”: este un fragment din apelul video prin telefon pe care papa Francisc l-a avut în cursul după-amiezii de miercuri, 16 martie a.c., cu patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mulțumind patriarhului Kiriil pentru acest dialog, ”motivat de voința de a indica, în calitate de păstori ai poporului, o cale pentru pace”, Papa Francisc a convenit cu patriarhul ortodox rus că ”Biserica nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limbajul lui Isus”. Atât Papa, cât și Patriarhul au evidențiat ”excepționala importanță a procesului de negocieri” în curs de desfășurare, ”Suntem păstori ai aceluiași Sfânt Popor care crede în Dumnezeu, în Preasfânta Treime, în Sfânta Maică a lui Dumnezeu, drept care trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea, de a-i ajuta pe cei care suferă, de a căuta căi de pace pentru a opri focul”.

”Ca păstori de suflete”, a continuat Papa, ”avem datoria de a sta aproape și de ajuta toate persoanele care suferă din cauza războiului. În trecut se vorbea și în Bisericile noastre de război sfânt sau de război drept. Astăzi nu se poate vorbi în acest fel. S-a dezvoltat o conștiință creștină cu privire la importanța păcii”. Fiind amândoi de acord asupra faptului că ”Bisericile sunt chemate să contribuie la consolidarea păcii și a dreptății”, Papa Francisc a spus la încheiere că ”războaiele sunt întotdeauna injuste. Pentru că cine plătește este poporul lui Dumnezeu. Inimile noastre nu pot să nu plângă în fața copiilor, a femeilor ucise, a tuturor victimelor războiului. Războiul nu este niciodată o cale de urmat. Spiritul Sfânt care ne unește cere de la noi, ca păstori de suflete,  să ajutăm popoarele care suferă din cauza războiului”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here