Acasă Economie Și-atunci de ce au mai protestat?

Și-atunci de ce au mai protestat?

DISTRIBUIȚI

O delegaţie a Ministerului Finanţelor, condusă de ministrul Marcel Boloş, a discutat luni, cu reprezentanţi ai contabililor şi economiştilor, pe tema nemulţumirilor generate de recentele schimbări legislative în domeniul fiscal, cea mai importantă concluzie fiind aceea că se va asigura un dialog permanent, care să genereze decizii echitabile şi corecte de ambele părţi.

Potrivit unui comunicat al MF, au fost abordate preocupările profesioniştilor contabili cu privire la impactul reglementărilor aduse prin OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 asupra activităţii lor şi asupra mediului de afaceri în general.

”A fost o discuţie foarte bună, pentru care le mulţumesc celor prezenţi. Pentru că au venit cu o atitudine constructivă, deschişi să găsim rezolvări eficiente şi punctuale la îngrijorările şi nemulţumirile lor. Au recunoscut şi dumnealor nevoia imperioasă de a introduce instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA, care să aibă impact pozitiv asupra deficitului bugetar excesiv al României. Cea mai importantă concluzie cu care am plecat este că vom asigura un dialog permanent, care în final să genereze decizii echitabile şi corecte de ambele părţi. Pe noi să ne ajute să combatem evaziunea şi să reducem gap-ul de TVA, aşa cum ne-am asumat în faţa Comisiei Europene şi a OECD, iar pentru ei să însemne măsuri care să aducă claritate şi să nu îi supună la eforturi suplimentare în activitatea pe care o desfăşoară”.

Referitor la implementarea e-TVA, reprezentanţii contabililor au subliniat că sunt deschişi în ceea ce priveşte măsura, dacă îşi va dovedi eficienţa. Ministrul Marcel Boloş i-a invitat să fie parte din comitetul e-TVA, în cadrul căruia se va analiza acurateţea datelor generate de acest instrument, urmând ca o decizie privind posibilitatea prorogării sistemului să fie luată în baza rezultatelor preliminare.

În ceea ce priveşte implementarea e-Factura în regim B2C şi protecţia datelor cu caracter personal, MF a dat asigurări că implementarea sistemului se va realiza în conformitate cu cele mai bune practici de securitate a datelor şi că nu se va solicita CNP-ul persoanelor fizice pentru care se emite factura. Echipa MF a explicat că lucrează la un sistem prin care datele cu caracter personal regăsite pe factura electronică să fie convertite într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura. De asemenea, echipa MF a prezentat deschidere faţă de realizarea unui studiu privind impactul implementării acestei măsuri asupra comportamentului consumatorilor.

În ceea ce privește revenirea la Legea prevenţiei, ministrul Finanţelor a subliniat că nu exclude această posibilitate şi a solicitat din partea reprezentanţilor contabililor o propunere concretă în acest sens, iar în privinţa simplificării procesului de declarare prin eliminarea unor declaraţii acolo unde există deja informaţii, reprezentanții Ministerului Finanțelor au arătat că vor fi paşi făcuţi în acest sens, unul fiind modificarea/eliminarea D394.

În ceea ce priveşte predictibilitatea sistemului fiscal, s-a propus organizarea unui comitet de fiscalitate, cu accent asupra normelor şi procedurilor fiscale, la care să fie invitaţi delegaţi ai organizaţiilor profesionale/patronatelor/sindicatelor reprezentative, care să aibă întâlniri trimestriale în care să fie discutate orice eventuale modificări de această natură care se au în vedere.

În plus, s-a decis să se analizeze posibilitatea compensării concediilor medicale cu contribuţiile sociale, fiind însă necesară o discuţie la nivelul Guvernului României, să se facă o analiză a posibilităţii de a acorda credit fiscal pentru achiziţia caselor de marcat care pot tipări bonuri QR şi vor urma noi discuţii în care să fie analizate punctual situaţiile întâmpinate de contribuabili în completarea declaraţiilor e-Transport.

După organizarea, în Piața Victoriei, a protestului ”Fără haos în legislaţia fiscală” și întâlnirea de la Ministerul Finanțelor, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) nu a mai emis niciun punct de vedere sau concluzie referitoare la cele două evenimente ori cu privire la discuțiile cu reprezentanții MF.

 

1 COMENTARIU

  1. […] O delegaţie a Ministerului Finanţelor, condusă de ministrul Marcel Boloş, a discutat luni, cu reprezentanţi ai contabililor şi economiştilor, pe tema nemulţumirilor generate de recentele schimbări legislative în domeniul fiscal, cea mai importantă concluzie fiind aceea că se va asigura un dialog permanent, care să genereze decizii echitabile şi corecte de ambele părţi. Potrivit unui […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here