Acasă Info Local Simulare alegeri Agenția de rating politic: La Ilfov, PNL – 2 deputați...

Simulare alegeri Agenția de rating politic: La Ilfov, PNL – 2 deputați și 2 senatori, USR Plus – un deputat, PSD – un deputat – Pro ALDE – un deputat

DISTRIBUIȚI

Viitorul Parlament va avea o configurație total diferită față de cel ales în 2016, potrivit unei simulări electorale realizate de Agenția de rating politic bazate pe rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie.

Potrivit analizei, liberalii ar urma să câștige cele mai multe mandate de senatori și deputați, dar, pentru a forma o majoritate guvernamentală, vor avea nevoie de aliați.

Cel mai probabil, potrivit proiecției, viitorul guvern va fi susținut de o coaliție care va fi formată din trei, maximum patru partide, din care nu vor lipsi PNL și USR Plus.

Simularea arată că liberalii și cei de la USR Plus ar putea face, la limită, guvernul sau cu PMP sau cu UDMR, fără a avea nevoie de ambele formațiuni, dar în acest caz majoritatea va fi una destul de fragilă.

Pe de altă parte, un număr mai mare de partide în coaliție aduce, pe lângă stabilitate, mai puțină putere pentru cei care se vor instala la Palatul Victoria, putere care va trebui astfel împărțită.

Însă, într-o perioadă influențată grav de criza din sănătate, liberalii ar putea opta mai degrabă pentru stabilitate în detrimentul concetrării puterii. Mai ales după experiența ultimului an la guvernare, în care multe dintre deciziile majore ale Executivului au fost torpilate în Parlament de majorități de conjuctură construite punctual în jurul PSD, în continuare cel mai numeros partid din Legislativ.

Mai există o variantă, cea mai puțin probabilă dacă nu vor apărea variații semnificative în preferințele electorale, ca PNL să lase USR Plus în opoziție, alături de PSD. Majoritatea ar fi, în acest caz – pe baza simulării de la alegerile locale -, extrem de fragilă și, totodată, instabilitatea ar putea fi accentuată din cauza compoziției mult mai eterogene a coaliției, liberalii fiind nevoiți să-i coopteze în guvern atât pe cei de la PMP, cât și pe cei de la UDMR și să obțină sprijinul parlamentar al minorităților naționale. Plus că ar mai avea nevoie și de voturile parlamentarilor lui Victor Ponta pentru a-și instala guvernul.

Potrivit simulării electorale, însă, liberalii vor obține cu aproximativ 50% mai mulți senatori și deputați decât în 2016. În schimb, social-democrații ar urma să piardă aproximativ un sfert dintre parlamentarii din actuala legislatură. UDMR și-ar menține relativ neschimbată poziția, în vreme ce PMP și Pro România vor intra în noul legislativ cu 30 – 40 de parlamentari fiecare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here