Acasă Interne Sindicaliștii din Poliție îl acuză pe ministrul Vela de ”furt calificat”

Sindicaliștii din Poliție îl acuză pe ministrul Vela de ”furt calificat”

DISTRIBUIȚI

Sindicaliștii din Poliție îl acuză pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, de ”furt calificat” pentru că a emis un ordin prin care îi obligă pe polițiști să suporte din propriile buzunare o parte din banii pentru deplasările în interes de serviciu, măsură care, în zilele alegerilor locale și parlamentare, va afecta zeci de mii de angajați ai MAI.

Polițiștii vor fi obligați să suporte din banii lor o parte din costurile pentru deplasările în interes de serviciu. ”Distanțele de 5 km, respectiv de 50 km, în funcție de care se plătesc indemnizația de delegare sau detașare și alocația de cazare, se calculează de la limita teritorială a localității de unde personalul ministerului este trimis până la limita teritorială a localității unde se efectuează delegarea sau detașarea, utilizându-se calculatorul de rute de pe site-ul www.distanta.ro”, se arată în proiectul de ordin al ministrului de Interne, postat pe site-ul instituției. Schimbarea reglementării se referă la formularea ”limita teritorială”, care înseamnă că de la domiciliu până la ieșirea din localitate și de la intrarea în localitatea în care se deplasează până la obiectivul la care trebuie să ajungă polițiștii vor fi nevoiți să se descurce pe banii lor.

Alegerile locale, dar și cele parlamentare, anticipate sau nu, vor afecta din punct de vedere financiar zeci de mii de angajați ai Ministerului de Interne, economiile la bugetul MAI făcându-se, aberant, pe banii polițiștilor, scrie Național.ro.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual îl acuză pe Marcel Vela de furt calificat, având în vedere că îi obligă pe polițiști să finanțeze alegerile din banii lor. ”Se apropie alegerile și avem polițiști delegați la secțiile de votare, iar ei vor să scurteze distanțele, decontând doar traseul de la plăcuță la plăcuță, adică scot intravilanul din contextul juridic. Vă dau un exemplu, dacă ești din București și mergi la Constanța, potrivit Hotărârii de Guvern 741, în vigoare acum, se aplică decontarea transportului din centrul Capitalei până în centrul Constanței. Dar acum ei spun nu, vă aplicăm de la ieșirea din București de la plăcuță până la intrarea în Constanța la plăcuță. Și aici intervin distanțe diferite nedecontate, pot fi de la 20 de km până la 50 de km, în funcție de domiciliu și de amplasarea sediului unității administrativ teritoriale. Sau de exemplu județul Călărași, comuna Grădiștea, situată lângă municipiul Călărași, are 4 secții de votare și 4 polițiști și pe 3 zile trebuie să ai 12 polițiști, iar atunci se deleagă polițiști de la IPJ Călărași pentru secțiile de votare din Grădiștea. Și ei spun că nu o să deconteze transportul decât de la ieșirea din județul Călărași până la intrarea în comuna Grădiștea, nu până la secția de votare. Adică vor să asigure paza secțiilor de votare pe banii polițiștilor. Iar această modificare legislativă va avea un efect covârșitor la alegeri, pentru că vor fi afectați peste 20.000 de polițiști, plus alte zeci de mii de pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră. I-am întrebat pe cei din MAI dacă le-a dat Vela sarcină să ne taie banii pentru alegeri. Pentru că acest lucru este în defavoarea polițiștilor și în favoarea Ministerului de Interne. Practic, vor să ne fure, este furt calificat”, a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel care va candida pe listele PSD pentru un post de senator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here