Șeful Jandarmeriei, Ionuț Sindile, și șeful Jandarmeriei București, cel care a coordonat dispozitivul de jandarmi din Piața Victoriei în ziua de 10 august – Laurențiu Cazan, au fost audiați marți în comisia de apărare a Senatului.
Cele mai importante declarații făcute de cei doi șefi ai Jandarmeriei în fața senatorilor:
Sindile: (întrebat despre violențele jandarmilor împotriva protestatarilor): Un drept este legitim cât este exercitat în limitele legii. Eu am calitate de suspect și nu pot da mai multe detalii
Întrebări (Pauliuc, PNL): 1. Ați secretizat informarea referitoare la evenimentele din 10 august? Legea interzice clasificarea informațiilor în scopul încălcării legii. 2. Puteți spune că intervenția Jandarmeriei a fost în conformitate cu legile? 3. Cine a făcut planul de acțiune, cine a stabilit că e nevoie de jandarmi din țară? Este întreruptă de șeful comisiei de apărare, Liviu Brăiloiu (PSD), care pretextează că nu este comisie de anchetă.
Șerban Nicolae (PSD): Ceea ce dorim să facem cu aceste audieri este să ne lămurim dacă a existat o cooperare interinstituțională și dacă noi, ca parlamentari, putem remedia deficiențe legislative. O comisie de anchetă putem face în temeiul regulamentului, dar procedural vă rog să ne limităm la atribuțiile comisiei noastre – să lămurim dacă există lucruri care țin de Parlament în acest caz, dacă putem remedia eventuale deficiențe. Să stabilim cum s-a dat cu spray lacrimogen, câți jandarmi erau în dispozitiv, nu poate face obiectul acestei comisii.
Sindile: Nivelul de secretizare atribuit documentelor și imaginilor s-a făcut cu respectarea prevederilor legale. Vă asigur că am fost obligați de lege la un nivel minim de secretizare.
Șerban Nicolae: Cei doi invitați sunt în calitate de reprezentanți ai unor instituții, nu în nume personal. Nu mă interesează nimic din ceea ce ar putea face obiectul unei anchete penale sau individuale.
Pauliuc: Mai susțineți ca Jandarmeria să devină organ de cercetare penală? ce vă reproșați ca activitate?
Sindile: Sunt anumite misiuni pe care numai Jandarmeria este competentă să le execute, nu vrem să anchetăm omoruri. Exemplu: La un meci de fotbal, competența exclusivă o are Jandarmeria. Nu este normal să trimit un jandarm să facă un proces verbal și să se ducă cu el la Poliție, pentru că polițistul trebuie să vină să o ia de la capăt. Dacă vorbim de o adunare publică, presupunem că se pot comite fapte antisociale, dacă manifestanții pot intras într-o clădire – nu organul care legal îndeplinește infracțiunea – Jandarmeria – este normal să o constate în flagrant? Nu vrem nimic mai mult, dar în caz contrar va fi o corvoadă în sarcina poliției române. Susținem în continuare ceea ce am demarat (Jandarmeria să devină organ de cercetare penală – n. red.).
Cine ar trebui să intervină să nu mai fie două-trei persoane în fiecare zi în fața Guvernului?
Cazan: De fiecare dată, în funcție de pericolul social, participarea la o astfel de activitate este considerată contravenție. Nu facem altceva decât să aplicăm legea, fără să mergem către o altă latură mai agravantă dacă ea nu există. Citează dintr-un expert francez în ordine publică: Este infracțiune dacă, după somație, persoana nu părăsește perimetrul. Este agravant dacă are fața acoperită și este și mai grav dacă este violentă.
Scântei (PNL): S-au lansat câteva trasoare cu gaze lacrimogene care au generat o ambuscadă și o împărțire a Pieței, dar oamenii nu puteau pleca din cauza efectivelor de jandarmi călare și cu câini lup. Aveți cunoștință și ați anticipat faptul că îi veți ține pe manifestanți pe loc, a fost o eroare sau pur și simplu asta v-ați dorit?
Cazan: La momentul de față nu am nicio temere, consider că sunt nevinovat, voi demonstra asta.
Dircă (USR): Cum apreciați comunicarea Jandarmeriei după evenimentel din 10 august, în conferința din 11 august s-au făcut dezinformări referitoare la starea de sănătate a jandarmeriței bătute și la semnarea ordinului de intervenție în forță? Ați dispus vreo măsură față de cei care au dezinformat? I-ați înlocuit, ce le-ați făcut?
Sindile: Eu nu eram comandantul acțiunii. Dacă vorbim de dezinformarea opiniei publice, nu știu în ce măsură a reușit asta purtătorul de cuvânt, el și-a luat informațiile din teren. Am făcut o anchetă internă, cine, ce a greșit. Există, probat, un număr de persoane care au săvârșit violențe împotriva forțelor de ordine și nu neapărat. Există jandarmi care au depus plângeri pentru ultraj. Noi am făcut ce am putut pentru a identifica persoanele care au comis violențe împotriva noastră.
Leș (PSD): Lansăm acuzații la adresa instituțiilor statului, nu am găsit nimic la adresa protestatrilor violenți. Cum trebuiau să intervină jandarmii când au fost loviți cu borduri și cu pietre?
Șerban Nicolae: Către șefii Jandarmeriei: Am o solicitare, nu o luați ca pe o rugăminte, ci ca pe o solicitare: Există un cetățean cercetat pentru agresiune, Sandu Matei, pentru că a lovit cu pumnul un pensionar. Ulterior, a agresat un deputat, pe Bacalbașa. Către un senator al opoziției: Vă doresc să aveți o persoană de sex feminin în familie care să fie lovită precum jandarmerița pe 10 august. Din nou către șefii Jandarmeriei: Vă rog să trimiteți Senatului informări.
Cazan: Referitor la informarea despre jandarmeriță: acela a fost primul diagnostic, pus de medicul ambulanțier. – sursa: G4Media.ro