Acasă Info Local ”Sistem de management integrat al deșeurilor” lângă Ciorogârla

”Sistem de management integrat al deșeurilor” lângă Ciorogârla

DISTRIBUIȚI

E vorba de o instalație de tratare, nu de poluare

Consiliul Județean Ilfov a hotărât, în ședința din 28 iulie 2021, începerea procedurilor de cumpărare a două loturi de teren alăturate, în extravilanul comunei Ciorogârla, în suprafață totală de 86.900 mp unde va fi realizat un ”sistem de management integrat al deșeurilor”. Prețul nu poate depăși valoarea estimată în raportul de evaluare – aproximativ 1,39 milioane de euro.

Așadar, terenurile se află pe partea dreaptă a autostrăzii A1 (sensul de mers către Pitești), aproape de localitățile Bacu și Joița, cu acces din nodul rutier aflat la km. 22, 23, pe A1. Zona este parțial sistematizată, majoritar industrial comercială. Prin apropiere va trece și Șoseaua de Centură – Inelul 2.

Proiectul avut în vedere de CJ Ilfov este propus spre finanțare din fonduri europene în cadrul POIM 2014 – 2020 și presupune construirea unei instalații de tratare a deșeurilor colectate separate pentru valorificarea materialelor și a unui centru de colectare prin aport voluntar pentru fluxuri speciale de deșeuri, precum și realizarea unui sistem de colectare separată a deșeurilor municipale. Valoarea finanțării este de 80 de milioane de euro.

De asemenea, pentru transparență, a fost aprobată constituirea unei comisii de negociere pentru achiziționarea terenurilor, comisie care să negocieze prețul de achiziție. Din comisie vor face parte cinci reprezentanți ai partidelor din consiliul județean și șase reprezentanți ai aparatului de specialitate din consiliu. Din partea partidelor a fost stabilită încă o listă cu cinci persoane (membri supleanți), la fel și în cazul aparatului de specialitate din CJ.

Potrivit vicepreședintelui CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu, prima dată ”vom plăti acești bani din bugetul consiliului județean, urmând ca ei să fie recuperați din proiectul mare, suma fiind inclusă în devizul general al proiectului și banii vor fi decontați ulterior din fonduri europene”.

CJ Ilfov intenționa să realizeze acest proiect pe un alt amplasament, dar din cauza unui litigiu aflat pe rolul instanțelor de judecată, estimat să dureze doi-trei ani, s-a decis cumpărarea unui alt teren liber de sarcini, ceea ce va presupune inclusiv schimbarea studiului de fezabilitate la care s-a lucrat deja doi ani.

Consilierul județean Gabriel Cărbunaru a atras atenția asupra îngrijorărilor cetățenilor în legătură cu eventuala poluare pe care ar putea să o genereze realizarea acesti proiect, majoritatea oamenilor nefăcând distincție între o groapă de gunoi și un sistem de management integrat al deșeurilor. Cărbunaru a propus să se explice despre ce e vorba locuitorilor din Ciorogârla și din zonele adiacente.

Vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu, a precizat că parcuregerea pașilor legali pentru realizarea instalațiilor presupune inclusiv informarea populației odată cu obținerea diferitelor avize și aprobări necesare. El a insistat asupra necesității de a explica populației că nu este vorba desre instalații poluante. E vorba de o instalație de tratare, nu de poluare. – CĂLIN MATEI, foto: CJ Ilfov

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here