Acasă Anchete Sistemul „Safety Gate”: autovehiculele și jucăriile ocupă primul loc pe lista produselor...

Sistemul „Safety Gate”: autovehiculele și jucăriile ocupă primul loc pe lista produselor nealimentare periculoase în anul acesta

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a publicat raportul anual privind Safety Gate – sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase. Raportul se referă la alertele notificate în cursul anului 2021 și la acțiunile întreprinse ca răspuns de către autoritățile naționale. În raportul de anul acesta, autovehiculele se află pentru prima dată în fruntea listei de produse notificate, fiind urmate de jucării. De asemenea, în contextul pandemiei de COVID-19, echipamentele de protecție, cum ar fi măștile de protecție, continuă să reprezinte o proporție substanțială a produselor notificate.

Întrucât consumul s-a reorientat către platformele de cumpărături online, s-au dezvoltat și noi instrumente pentru a proteja mai bine consumatorii care fac cumpărături online și pentru a scoate produsele periculoase de pe piață. Pentru a atinge aceste obiective, Comisia lansează astăzi și un nou instrument de supraveghere online, denumit „web crawler” (robot de indexare), care va sprijini autoritățile naționale să detecteze ofertele online de produse nesigure semnalate în Safety Gate.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție și consumatori, a declarat: Sistemul „Safety Gate” s-a dovedit încă o dată un instrument vital pentru protejarea consumatorilor de produsele periculoase. Mă bucur totodată că sistemul a fost modernizat și consolidat în mod continuu. Este foarte important ca sistemul „Safety Gate” să fie adaptat pentru a se integra în noul mediu de consum. Astfel, putem garanta că Safety Gate poate rămâne un instrument eficient pentru piața unică, protejând consumatorii în toate circumstanțele. De asemenea, sistemul a contribuit la asigurarea respectării celor mai înalte standarde în ceea ce privește echipamentele utilizate în combaterea pandemiei.

Principalele constatări ale raportului

În 2021, autoritățile din țările participante la Rețeaua pentru siguranța consumatorilor au emis 2.142 de alerte prin intermediul sistemului. Pentru prima dată, cel mai mare număr de alerte a fost notificat la categoria „autovehicule”, urmată de „jucării” și „aparate și echipamente electrice”. În ceea ce privește autovehiculele, acțiunile întreprinse au vizat în principal rechemări în urma detectării unor probleme tehnice, în timp ce, în cazul jucăriilor, acestea s-au axat pe prezența substanțelor chimice periculoase, precum și a bateriilor tip pastilă. În plus, cele mai frecvente probleme raportate pentru aparatele și echipamentele electrice au fost legate de expunerea pieselor sub tensiune și de problemele de supraîncălzire.

Având în vedere că pandemia nu s-a încheiat, acțiunile de supraveghere au inclus o serie de produse legate de COVID-19. S-au emis numeroase alerte referitoare la echipamentele de protecție, măștile de protecție aflându-se în centrul atenției. Cele mai frecvente cinci riscuri raportate au fost vătămările corporale, substanțele chimice, incendiile, asfixierea și șocurile electrice. În total, în sistemul „Safety Gate” au circulat 4 965 de notificări subsecvente, ceea ce arată că statele membre monitorizează strâns alertele; în marea majoritate a cazurilor, după astfel de notificări statele membre iau măsuri suplimentare în propriile țări.

Raportul arată că, în 2021, utilizarea globală a sistemului de alertă rapidă a crescut în cele 30 de țări participante (UE-27 plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia), protejându-i pe consumatori împotriva produselor periculoase.

Comisia Europeană a lansat un nou instrument de supraveghere online denumit „web crawler” (robot de indexare). Instrumentul va sprijini autoritățile naționale să detecteze ofertele online de produse periculoase semnalate în Safety Gate. Acest instrument va depista și va include automat pe o listă toate aceste oferte, permițând autorităților de aplicare a legii să identifice furnizorul și să dispună retragerea efectivă a acestor oferte. Instrumentul va contribui astfel la armonizarea abordării actuale fragmentate și va răspunde provocărilor legate de monitorizarea online a produselor periculoase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here