Alianţa USR PLUS Ilfov și-a lansat, la 24 iulie, la Snagov, candidații pentru Consiliul Judeţean Ilfov, în prezența lui Dragoș Tudorache, europarlamentar și președinte executiv al PLUS, Ștefan Pălărie, membru al Comisiei Naționale de Politici Publice PLUS, Alex Găvan, alpinist și susținător, Andrei Nistor, candidatul USR PLUS la Primăria Popești-Leordeni, Mihai Preda, președintele Asociației Sportive No stress, Florin Miron, antreprenor, Cătălin Teniță, activist civic și fondator al Asociației Geeks for Democracy.
Rând pe rând, Ciprian Teleman, candidat pentru președinția CJ Ilfov, și Gabriel Cărbunaru, Roxana Pandelea, Dumitru Brașovoschi și Oana Cambera, candidați pentru funcția de consilier județean, au prezentat liniile principale ale programului lor politic pentru judeţul Ilfov, precum și prioritățile pe care le au în vedere pentru dezvoltarea județului.
Dragoș Tudorache, europarlamentar și președinte executiv al PLUS: ”Acum aproape doi ani, când am început proiectul PLUS, ne-am proiectat într-o zi ca aceasta, într-o zi în care punem în fața alegătorilor un om și o echipă de oameni care înțeleg politica nu prin a veni să iei ceva, ci prin a veni să dai ceva, dar să dai ce Haideți să vedem ce le dă candidatul Ciprian Teleman alegătorilor. Dă, în primul rând, cinste și integritate. Dă competență. Ciprian Teleman știe ce trebuie să facă, are o experiență de antreprenor, de consultant exact în zone care sunt relevante pentru dezvoltarea comunității, în slujba căreia ar vrea să se pună, și, aș îndrăzni să spun, va da acea competență și țării. Și mai dau ce, Ciprian Teleman și echipa lui? Dau idei, dau un program politic, un program de măsuri așa cum Ilfovul nu a avut niciodată”.
Ciprian Teleman își propune, printre altele, ”un mandat mai degrabă de leadership, care să schimbe paradigma relației dintre autoritatea publică și cetățeni”. ”În momentul de față, în foarte multe locuri din România, este o relație medievală, Consiliul Județean este un loc unde primarii vin cu mâna întinsă să primească buget pentru asfalt sau pentru alte lucruri cu care pot cumpăra mai departe voturi. Noi nu credem asta. Noi credem că această instituție trebuie să fie un hub, un spațiu în care specialiștii, antreprenorii, societatea civilă să poată lucra împreună pentru rezolvarea problemelor și atingerea obiectivelor cetățenilor, adică un spațiu deschis, iar Consiliul Județean să fie facilitatorul, în afara activității de reglementare și de punere a unei strategii în aplicare”
La rândul lor, candidații la funcția de consilier județean au prezentat motivele pentru care au decis să intre în cursa electorală, precum și obiectivele pentru următorii patru ani pentru a schimba județul Ilfov.
Gabriel Cărbunaru este absolvent al Politehnicii București și manager IT. Din 2017 și-a asumat diverse responsabilități executive la nivel local și județean în cadrul USR, contribuind la creșterea și dezvoltarea organizației: ”După cum știm cu toții, Ilfovul e legat nemijlocit de Capitală, iar dezvoltarea din ultimii zeci de ani, precum și migrația internă din zona metropolitană au generat o creștere continuă a traficului. Deși rețeaua de drumuri județene este una densă și, în general, starea ei este bună, dacă ne uităm la detalii descoperim, totuși, aceleași ambuteiaje zi de zi. De ce? Din cauza unor proiecte uitate prin diverse sertare. Domnești, Mogoșoaia, Berceni, Voluntari, Bragadiru sunt toate puncte fierbinți ce ne întind nervii zilnic. Eu unul nu am văzut în ultimii ani, din partea aleșilor Ilfovului, nicio intenție de a se implica formal în derularea acestor proiecte, în parteneriat. Vă pot garanta că acest lucru se va schimba. Nu va fi ușor, dar cu siguranță noi nu ne vom feri să mergem pe teren, să batem la uși să cerem informații, nu ne vom feri să căutăm soluții la problemele cele mai complexe. A turna pe ici, pe colo prin Ilfov asfalt peste asfalt este destul de ușor. Noi nu ne vom concentra pe asta, au făcut-o deja alții zeci de ani, și eu zic că e suficient!”.
Roxana Pandelea este traducător, interpret de conferință și antreprenor: ”În echipa de candidați USR PLUS la Consilul Județean Ilfov mă voi ocupa în special de partea de educație. Convingerea mea este că educația este baza dezvoltării și de aceea îmi doresc să fac parte din Comisia de învățământ în Consiliul Județean. Locuiesc în Chiajna și sunt unul dintre părinții care e nevoit să își ducă copilul la școală undeva în Sectorul 6, la 10 km departe de casă și fac asta pentru că îmi doresc ca ea să aibă parte de educație la un nivel cât de cât decent. Școlile din Ilfov nu îmi oferă acum această încredere. Avem soluții și acum avem și cu cine. În primul rând vrem să convingem profesorii să rămână în Ilfov și putem face asta dacă le oferim stimulente financiare, de exemplu, pentru creșterea rezultatelor copiilor care sunt din medii defavorizate și nu sunt foarte buni la învățătură sau sunt în risc de abandon școlar. Le putem deconta sau asigura transportul sau cazarea și, cel mai important, este să fim tot timpul cu gândul la viitor și să ne asigurăm că profesorii reușesc să formeze copiii astfel încât ei să fie pregătiți pentru meseriile viitorului, nu ale trecutului. Problema nr. 2: prea mulți copii, prea puține școli. Ne vom asigura că vom construi aceste unități noi, iar pe cele vechi le vom transforma, și pe cele noi le vom dota cu tot ce este nevoie ca școala să devină un loc prietenos. Cea de-a treia provocare va fi să aducem copiii la școală. Absenteismul și riscul de abandon școlar în Ilfov este de 3%. Acești copii provin din medii defavorizate și lipsurile, și problemele de acasă îi împiedică să vină la școală. Eu, noi, ceilalți candidați vom deveni vocea lor în Consiliul Județean, le vom compensa lipsurile de acasă prin extinderea programului Școală după școală sau prin asigurarea mesei calde în școală, prin asigurarea de finanțare pentru rechizite și tot ce au nevoie pentru școală”.
Dumitru Brașovoschi este primul pe lista de candidați la Consiliul Județean din partea Alianței USR PLUS. Este avocat și are o experiență de peste 12 ani în interacțiunea cu autoritățile și instituțiile publice din România. Oana Cambera este, la rându-i, avocat, antreprenor și voluntar în proiecte civice.