Acasă Educatie SNAGOVEANUL GABRIEL VIȘOIU, CAMPION MONDIAL ABSOLUT LA BILIARD ARTISTIC

SNAGOVEANUL GABRIEL VIȘOIU, CAMPION MONDIAL ABSOLUT LA BILIARD ARTISTIC

DISTRIBUIȚI

Gabi Visoiu 1

Sportivul român a obținut, de asemenea, două titluri mondiale

la două din cele opt probe disputate: “Special arts” şi “Stroke shots”

Urmează, în octombrie, Turneul Campionilor, în Florida

Cu ceva vreme în urmă, tot în Viitorul Ilfovean a apărut un articol al cărui titlu ne spunea că ”Sportivii snagoveni au ajuns emblema sportului ilfovean”. Iată că lucrurile nu s-au oprit aici, au evoluat, atinngând chiar superlative.

În perioada 27 – 30 august a.c., la Kennesaw (Atlanta), Statele Unite ale Americii, s-a desfășurat cel mai spectaculos și dramatic campionat mondial la billiard artistic. Titlul suprem, așa cum așteptau majoritatea specialiștilor, s-a decis și de această dată în ultima probă, cei peste 3.000 de spectatori aplaudându-i, la scenă deschisă, pe cei care au urcat pe podium: Locul întâi a revenit, așadar, românului Gabriel Vișoiu, care a obținut 266 de puncte, acesta fiind urmat de francezul Florian Kohler (258 de puncte) și de americanul Andy Segal (256 de puncte).

Gabriel Vişoiu a avut un început perfect de competiţie, a stat tot timpul în fruntea clasamentului, şi a rămas să se bată până la final cu americanul Andy Segal şi francezul Florian Kohler. Cu 14 puncte avans înaintea ultimei runde, românul avea prima şansă la titlu, pe care a şi concretizat-o. Vişoiu, de sorginte muscelean, a devenit în premieră campion mondial absolut.

Şi tot la concursul de la Kennesaw, musceleanul popsit pe meleagurile snagovene a mai câştigat alte două titluri de disciplină: La “Special arts” cu 39 de puncte din 40 şi la “Stroke shots” cu 40 din 40!

“Este pentru prima oară când câştig titlul de Campion Mondial Absolut la biliard artistic! Am multe titluri de campion de disciplină, chiar şi acum am câstigat două, dar titlul cel mare îmi lipsea. Sunt foarte fericit şi vreau să multumesc tuturor celor care m-au susţinut. Acum am în palmares Cupa Mondială şi Campionatul Mondial, mai lipseşte doar titlul la ESPN Trick Shot Magic, un fel de Turneul Campionilor, care urmează în octombrie, în Florida. Sărbătorim un pic, după care înapoi la masa de antrenament”, a spus Gabriel Vişoiu.

De remarcat faptul că, imediat după ce a sosit în țară, Gabriel Vișoiu a fost felicitat de autoritățile locale ale comunei Snagov în cadrul unei ședințe a consiliului local, dându-i-se asigurări că va fi sprijinit pentru viitoarele competiții.

 

Ce este biliardul artistic?

 

Biliardul artistic înseamnă lovituri spectaculoase pe o masă de biliard, în care intră mai multe bile dintr-o lovitură sau în care bila albă urmează diferite traiectorii curbe sau sare peste obstacole.

Pentru Campionatul Mondial există un program cu 120 de astfel de lovituri şi se primeşte un anumit punctaj pentru fiecare lovitură, în funcţie de dificultate. Formatul este foarte asemănător cu cel folosit la golf, dar în locul celor 18 găuri, noi avem 8 discipline, a explicat Gabriel Vișoiu

Așadar, următorul turneu este unul invitational, ESPN Trick Shot Magic, un fel de turneu al campionilor şi este singurul trofeu major care îi lipsește snagoveanului. Are în palmares Cupa Mondială şi Campionatul Mondial, dar acest turneu la care a fost invitat este cel mai greu de câştigat.

Multiplu campion mondial și maestru emerit al sportului

 

Multiplu campion mondial și maestru emerit al sportului, licențiat în Educație Fizică și Sport, absolvent al Școlii Naționale de Antrenori, membru în toate organismele internaționale ale biliardului artistic și președinte al Federației Române de Biliard – Pool, Gabriel Vișoiu a ajuns unul dintre cei mai aureolați sportivi ai momentului din România, de aproape zece ani fiind nelipsit de pe podiumul mondial al jocurilor cu bile.

Pentru cel care a început să joace biliard în 2003, primul concurs internațional a fost ediția 2007 a Campionatului Mondial de Biliard Artistic din SanktPetersburg, Rusia. Ajutat de părinți, acolo i-a întâlnit pe Tom Rossman, pe legendarul Mike Massey, pe Eric Yow, cel care l-a “convertit” la trickshot și pe mulți alții pe care îi comentase când Sport.ro a difuzat “Trick Shot Magic” și “World Cup of Trickshots.” În Rusia a ocupat un onorant loc 11 asigurat un onorant loc 11, dar, spre surprinderea tuturor câștiga categoria loviturilor cu manta, bank/kick. Așadar, câteva sute de dolari și  o medalie și titlul de campion mondial de la prima participare la un concurs international i-au dat aripi! După un an, multe ore de antrenament și două zboruri ceva mai lungi, după cum povestește, a ajuns în SUA, în Atlanta, Georgia, unde s-a desfășurat ediția 2008 a Campionatului Mondial de Biliard Artistic. Când s-a tras linie era calificat în playoff de pe locul 3. Era campion mondial la jump, followsi, și reușise să-și apere și titlul la bank/kick obținut cu un an în urma. Din păcate a pierdut în sferturile de finală, dar s-a întors cu locul 6 la general și cu 3 medalii pe care scrie “campion mondial”. Al treilea concurs la care a participat a fost ediția 2009 a Mastersului de Biliard Artistic, care a avut loc în cadrul “Super Billiards Expo” din Valley Forge, Pennsylvania. De atunci au urmat numai ”urcușuri”. – VALENTIN TURIGIOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here