Acasă Info Local Sondaj IMAS: PSD – 41% – PNL – 25%

Sondaj IMAS: PSD – 41% – PNL – 25%

DISTRIBUIȚI

După patru luni de guvernare PSD-ALDE, premierul Sorin Grindeanu se află, în ceea ce privește încrederea populației, imediat după președintele Klaus Iohannis și la aproape zece procente în fața șefului său de partid, Liviu Dragnea. PSD domină topul partidelor, dar se află la cel mai scăzut scor din ultimele 16 luni.

Pe primul loc în topul încrederii românilor se află președintele Klaus Iohannis, în care spun că au ”foarte multă” și ”destul de multă” încredere 35,2% dintre respondenții unui sondaj IMAS, comandat de Realitatea TV. Pe locul doi, premierul Sorin Grindeanu, cu 33,9% cotă de încredere, în timp ce șeful său de partid, Liviu Dragnea, se află la 24,3%, cu circa șapte procente mai puțin decât în ianuarie 2017.

Plasarea lui Grindeanu peste Dragnea la capitolul încredere este interesantă din mai multe considerente. Primul ar fi că, încă din ianuarie 2017, când a început să fie măsurat în sondaje, după numirea ca prim-ministru, Grindeanu s-a situat constant deasupra lui Dragnea. Al doilea are legătură cu faptul că președintele PSD a încercat, încă de la instalarea actualului Executiv, să-i convingă pe români că el ar fi premierul de facto: el a făcut programul de guvernare împreună cu Darius Vâlcov, el urmărește îndeplinirea acestuia, punct cu punct, el hotărăște ce măsuri sunt sau nu oportune și de când ar trebui ele aplicate, el stabilește sancțiuni pentru cei care se abat de la deciziile sale.

În ceea ce îl privește pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, o analiză longitudinală a nivelului de încredere de care beneficiază acesta relevă o evoluție constantă, fără schimbări semnificative. Așadar, Traian Băsescu a început anul 2016 cu un nivel de încredere de 13,5%, ajungând în aprilie 2017 la 15,5% încredere multă sau foarte multă.

Când vine vorba de preferințele politice ale românilor, situația actuală este următoarea: PSD obţine 41% din opțiunile exprimate, urmat de PNL care ar fi votat de 25% dintre cei care şi-au declarat intenţia de a participa la următoarele alegeri parlamentare, lista fiind completată de ALDE – 8,5% și USR – 8,2%,

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here