Deputatul PNL de Ilfov, George Tuță, a depus, la 12 octombrie, un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei pentru a veni în sprijinul IMM-urilor, cu scopul clarificării unor aspecte pentru a beneficia de preț plafonat la energie.
Proiectul a fost adoptat de Senat, urmând a fi dezbătut în comisiile de specialitate și votat în plenul Camerei Deputaților, for decizional.
Amendamentul depus de deputatul PNL George Tuță este următorul:
”Se modifică articolul unic, punctul 3, care va avea următorul cuprins: „3. La art. I punctul 1, literele b) și c) ale alineatului (1) al articolului I se modifică și vor avea următorul cuprins:
..c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, diferența de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată conform prevederilor art. 5, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori: 1. întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările
ulterioare, luate individual, denumite în continuare IMM-uri”.
”Am depus acest amendament pentru că era necesară această clarificare, pentru a veni în ajutorul IMM-urilor inovative în această perioadă complicată. Am încredere că voi avea votul colegilor pentru a reglementa situația acelor societăți din economia românească, care în mod individual îndeplinesc criteriile legale pentru a fi considerate IMM-uri, însă cei care fac parte dintr-o structură de tip holding, în acest moment, nu beneficiază de compensarea prețurilor la energia electrică. Este necesar să le oferim sprijin IMM-urilor inovative, care au parcurs runde de finanțare, au convins investitori instituționali sau privați să le finanțeze ideile, acele start-up-uri care generează plus valoare în economia românescă, fiind un exportator de cunoștințe și un importator de capital”, a declarat Tuță.