Acasă Economie Standard&Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României la „BBB-” şi menţine perspectiva stabilă

Standard&Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României la „BBB-” şi menţine perspectiva stabilă

DISTRIBUIȚI

Standard&Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României la „BBB-” şi menţine perspectiva stabilă.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat, șa 15 aprilie 2022, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă, anunță Ministerul Finanțelor Publice. Este un semnal că economia românească va depăși cu bine această perioadă complicată pe care o parcurge întreaga Europă, a spus ministrul Adrian Câciu.

Potrivit Standard & Poor’s, ratingul României este susţinut de statutul de membru al Uniunii Europene şi accesul robust la finanţarea de pe pieţele internaţionale de capital.

De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea de Redresare şi Rezilienţa), precum şi de dependenţa energetică scăzută a faţa de gazele naturale şi petrolul din Rusia.

„Guvernul României aplică măsuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice şi a războiului din Ucraina. N-o spunem doar noi, o spune şi Standard & Poor’s, care confirma ratingul de ţara şi gradul crescut de siguranţa pentru investitori menţinând perspectiva stabila”, a subliniat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Standard & Poor’s susţine că înregistrarea unei creşteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacităţii productive a economiei României şi, pe cale de consecinţă, la o posibilă acţiune de îmbunătăţire a ratingului suveran al României.

Decizia celor de la Standard & Poor’s vine la o săptămână după ce o altă mare agenţie de rating, Fitch Ratings, a confirmat şi ea ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here