Acasă Editorial SUFLU NOU

SUFLU NOU

DISTRIBUIȚI

click-1Cătălin DRAGOMIR

”Ați observat cum, încetul cu încetul, lumea se schimbă? Ideile îndrăznețe sunt acum realitate”. Așa zice o reclamă tv care pare că dă tonul și în România la o schimbare majoră. Observăm că omenirea devine atipică în fiecare zi. Dacă până mai ieri ne orientam doar după clișeele obișnuite, acum începem să acceptăm schimbarea. Fără să ne supunem total majorității așa-zis democratice, observăm că a venit vremea ca politicienii să mai facă și cum dorește poporul, nu numai invers.

Brexit-ul și Trump ne arată că oamenii vor altceva. Nu alegătorii, nu cetățenii…. OAMENII. Nu este vorba despre anarhie, așa cum sugerează unii politicieni și analiști. E vorba pur și simplu de un suflu nou. Poate că mulți dintre europeni și mai ales americani s-au săturat de globalizare, de reguli impuse cu forța, de atentate peste atentate în numele anumitor țeluri – combătute doar cu vorbe diplomatice, de frică să nu deranjeze vreun jihadist șef. Din ceea ce s-a întâmplat peste Ocean – balansarea puternică spre opţiunea Trump – trebuie să învețe inclusiv clasa politică românească, închistată în cumetrii și nepotisme de la cea mai mică instituție a statului din cea mai mica localitate, până la Guvern, Parlament și Președinție.

România are acum șansa să se schimbe, în bine, la multe capitole – politică externă, economie, cultură, dar mai ales la politică internă. Victoria lui Trump consacră de fapt consolidarea curentului anti-sistem la nivelul democraţiilor occidentale. Primului semn major – Brexit-ul din 23 iunie a.c., i se adaugă rapid semnale din Franţa şi Germania, dinspre partide naţionaliste aflate în ascensiune. Se naşte un nou tip de sensibilitate politică şi intelectuală în Occident, așa cum le place unora să spună?

România are, așadar, șansa la 11 decembrie 2016 să facă o nouă revoluție, fără vărsare de sânge: politică – îndepărtându-i pe încremeniții în proiect care ne-au ținut în loc când a fost vorba de dezvoltare (social-economică) – și culturală – alungând pițipoancele și ”prințesii” care fac rating cu mintea lor dezbrăcată la televizor.

Atenție, români! Trump nu va face tot ce a promis în campania electorală, dar va face suficient pentru a schimba America şi, odată cu ea, lumea. Putem să ne schimbăm și noi în bine. Se poate! – foto -www.vidu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here