Acasă Anchete Sute de tone de substanțe periculoase, indisponibilizate de poliție

Sute de tone de substanțe periculoase, indisponibilizate de poliție

DISTRIBUIȚI

Polițiștii au indisponibilizat 290 de tone și 2.848 de litri de substanțe periculoase, 800 de grame de fosfură de aluminiu și peste 300 de kilograme de mercur, în urma unei acțiuni desfășurate la nivel național.

Activitatea a urmărit verificarea modului de efectuare a operaţiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

În perioada 6 august – 28 septembrie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel național, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

Acţiunea a avut ca scop creşterea siguranţei cetăţenilor şi combaterea infracţionalităţii în domeniu, prin verificarea legalității, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost efectuate verificări şi controale la 713 operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase.

Astfel, echipele de control au constatat 163 de fapte de natură penală, dintre care 82 de infracţiuni sunt prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 39 de infracţiuni de trafic de substanţe toxice, în conformitate cu prevederile Codului penal.

De asemenea, au fost descoperite 26 de infracţiuni la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, 10 infracţiuni prevăzute de Legea nr.111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, precum și 6 infracțiuni prevăzute de alte acte normative (ex. Legea 86/2006 privind Codul Vamal).

Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 290.880 de kilograme și 2.848 de litri de substanțe periculoase, 800 de grame de fosfură de aluminiu, substanță clasificată ca fiind foarte toxică și 313,15 kilograme de mercur.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 67 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 500.000 de lei.

Echipele de control au identificat şi repus în circuitul legal 18.173 de kilograme și 11.186 de litri de deşeuri periculoase.

Pe parcursul activităților desfășurate, polițiștii au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor care, potrivit legii, au atribuţii legale în acest domeniu, respectiv Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Mediu și inspectorate teritoriale de muncă.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here