Acasă Editorial Tăriceanu, între centralizare și descentralizare

Tăriceanu, între centralizare și descentralizare

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Călin Popescu-Tăriceanu mușcă din nou mâna celui care l-a ținut la putere trei ani, după ce, recent, a anunțat că poate să renunțe la scaunul de șef al Senatului dacă ALDE va trece în opoziție.

La discuțiile privind prima rectificare din acest an, liderul ALDE a uitat că în perioada guvernării sale numărul bugetarilor a crescut cu câteva sute de mii, ceea ce a grăbit criza economică și a făcut ca guvernul condus de Emil Boc, din care făcea parte atunci și PSD, să taie 25% din lefurile celor de la stat, și le-a cerut Vioricăi Dăncilă și lui Eugen Teodorovici să reducă numărul funcţiilor de conducere din cadrul ministerelor, agenţiilor şi autorităţilor.

De asemenea, Popescu-Tăriceanu vrea acum ”reducerea cheltuielilor neeconomicoase cu bunurile şi serviciile și extinderea sistemului de achiziţii centralizate pentru toate entităţile din subordinea ordonatorilor principali de credite”.

După ce vorbește despre centralizare, liderul ALDE vrea ”reorganizarea şi descentralizarea agenţiilor şi autorităţilor din cadrul ordonatorilor principali de credite”, care să ducă la debirocratizare şi reducerea costurilor, precum și prioritizarea cheltuielilor bugetare către investiţiile în derulare, la nivel central şi local, şi, de asemenea, alocările de fonduri către investiţiile mari de infrastructură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019.

Ce face de fapt Popescu-Tăriceanu? Cere exact contrariul la ceea ce a făcut într-o mare parte a mandatului său de premier. El nu spune însă dacă e de acord să fie dați afară și cei care taie frunză la câini prin ministerele conduse de reprezentanții ALDE.

Până una-alta, se coace o mare gâlceavă pe marginea primei rectificări bugetare din acest an, în prim-plan fiind candidatul la prezidențiale Călin Popescu-Tăriceanu, cel care, pe post de locomotivă a ALDE, la ultimele alegeri europarlamentare nu a reușit să atingă pragul electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here