Acasă Anchete ȚIGANII DIN SINTEȘTI AU AJUNS FURNIZORI DE SERVICII INFORMATICE

ȚIGANII DIN SINTEȘTI AU AJUNS FURNIZORI DE SERVICII INFORMATICE

DISTRIBUIȚI

SIVECO, cea mai mare companie de IT din România, cu o cifră de afaceri mare, este implicată, potrivit procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, într- o reţea de evazionişti care a dat statului o ţeapă de peste 10 milioane de euro.

Ofiţerii de la “Economic” şi procurorii bucureşteni au descins, la 9 septembrie curent, la şapte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, acolo unde îşi au sediile firmele şi persoanele vizate de anchetatori. Oamenii legii spun că, încă din 2009, reprezentanţii SIVECO au făcut afaceri cu diverşi indivizi, pe numele cărora s-au înfiinţat zeci de firme considerate fantomă.

Compania, care de-a lungul timpului a avut contracte cu multe ministere şi cu alte instituţii ale statului, cumpăra de la administratorii firmelor care existau doar pe hârtie servicii informatice pentru care achitau sute de mii de euro, deși este unul din cei mai mari producători de softuri şi programe IT. Totul însă se făcea pentru ca societatea să nu mai aibă scriptic, la final de an, niciun fel de profit, pentru a nu mai plăti impozite. Reprezentanţii SIVECO, printre care şi unul dintre acţionarii principali, Irina Socol, sunt învinuiți că aveau înţelegeri cu patronii firmelor-fantomă, astfel încât aceştia, după ce scoteau banii de la bancă, îşi opreau un comision care varia între doi şi şapte la sută din valoarea tranzacţiei, iar apoi returnau către plătitor restul banilor care reprezentau costul contractelor încheiate numai pentru a trage în piept statul.

Firmele-fantomă erau din Sinteşti – Vidra

Unii dintre cei care au făcut afaceri cu SIVECO sunt țigani din satul Sinteşti, comuna Vidra, județul Ilfov, vizibili pentru că şi-au făcut avere şi şi-au ridicat palate din afaceri necurate, în special cu fier vechi. Așadar, țiganii de aici au ajuns să furnizeze servicii informatice firmei SIVECO.

Există varianta potrivit căreia, după ce SIVECO achita programele IT respective, reprezentanţii firmelor-fantomă retrăgeau banii de la sucursalele bancare şi îi duceau, în sacoşe, la compania din București.

Deocamdată, în acest caz, Irina Socol a fost reținută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here