Acasă Editorial Timpul trece, leafa merge…

Timpul trece, leafa merge…

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

A început încă un an școlar. Cu bune, dar cu multe lipsuri, așa cum se întâmplă pe la noi dintotdeauna. Avem școli dotate, prin eforturile mari pe care le fac multe autorități locale, dar avem tot mai puțini elevi și, din păcate, din ce în ce mai mulți dascăli slab pregătiți. Nu stau să scriu statistici, nu își au rostul.

În Ilfov avem grădinițe în care procesul educațional se desfășoară ca afară, avem școli dotate cu tot ce trebuie, avem și cadre didactice care își dau silința ca elevii să înmagazineze cât mai multă informație, profesori, învățători și educatori care fac performanțe.

Mai trebuie precizat și că lefurile celor din învățământ au crescut mult în ultimii doi ani raportat la performanță. Cei mai mulți dascăli merg, însă, în continuare pe principiul ”timpul trece, leafa merge” și nu doresc să fie în pas cu vremurile. Aceleași metode învechite plictisesc elevii, iar delăsarea profesorilor, mai ales a celor considerați cu experiență, este tot mai mare. Mulți dintre ei așteaptă o pensie bună după, zic ei, o viață de muncă.

Adevărul, din păcate, ne lovește crunt. În urma ”muncii” multora dintre dascăli avem astăzi unul dintre cele mai neperformante sisteme de învățământ din Europa. Avem cel mai mare abandon școlar din Uniunea Europeană, cele mai puține școli profesionale, cei mai puțini studenți, Nimeni nu mai vrea să învețe, toată lumea vrea să facă bani după modelul unor trântori care apar la televiziuni lăudându-se cu ce le pun pe tavă părinții îmbogățiți peste noapte. De ce oare? Numai politicienii care iau decizii la vârf sunt de vină? Nu cred! Totul pleacă de la dascăli. Ei s-au obișnuit să primească tichete cadou de la primari, să primească bani pentru vacanțe, să plece gratis în excursii în străinătate, să vină la școală maximum cinci ore pe zi, iar în vacanță să uite de ceea ce înseamnă învățământ. Ar fi un experiment interesant să întrebăm 1.000 de profesori câte cărți au citit în ultimul an. Cred că vom fi dezamăgiți de răspunsuri.

În Ilfov, ca de altfel în multe județe, profesorii iau în continuare note maxime la inspecțiile școlare, dar când susțin examene scrise dezamăgirea este maximă. Și continuăm să spunem că județul iese ultimul la Bacalaureat pentru că ne pleacă cei mai buni elevi și profesori la București!

Deocamdată nimeni nu vrea să o ia de la capăt și iasă din sistemul ăsta de pile și să depolitizeze inspectoratul școlar. Și anul școlar a început din nou, vine încă o leafă, mai vine un spor de calculator, mai iese un ban din meditații, vine vacanța, vin tichetele cadou pentru Crăciun și, uite așa, trece anul. Și vine iar vacanța aia mare, de trei luni, în care majoritatea dascălilor, fiind foarte ocupați, uită să deschidă măcar o carte. Că doar au învățat destul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here