Acasă Economie Tinerii din București-Ilfov nu se înghesuie să plece la muncă peste hotare

Tinerii din București-Ilfov nu se înghesuie să plece la muncă peste hotare

DISTRIBUIȚI

Pensionarii ar trebui să aibă de două ori mai mulți bani începând din 2021, însă este foarte probabil ca această promisiune a PSD să nu fie onorată, scrie revista Capital.

În primul rând, bugetul de pensii va trebui suplimentat cu 15 miliarde de lei în 2022, în condiţiile în care pensiile vor fi dublate, după ce vor fi recalculate în baza noii legi. Este foarte posibil ca în 2020 PSD să nu mai câştige alegerile, dar cel mai important element este migraţia.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii a declarat că după foarte mulţi ani, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor, în condiţiile în care există 6,3 milioane de contracte de muncă înregistrate în Revisal, unde nu sunt incluse anumite categorii, precum funcţionarii publici şi armata, şi 5.019.600 de pensionari. Numărul acestora s-ar putea micşora dacă ţinem cont că România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea.

Anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 100.000 de români. La un calcul simplu, populaţia României scade cu nouă români pe oră. Sunt cei care părăsesc ţara cu gândul să nu se mai întoarcă.

Cei mai mulţi dintre românii care se află în prezent în străinătate au vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani. Ei reprezintă populaţia activă. Sunt forţa de muncă şi tinerii ce ar putea contribui la creşterea natalităţii în România. Dar copiii lor se nasc în ţări străine şi sporesc populaţia altor state.

17,7% dintre moldoveni au părăsit ţara, pe locul doi în topul plecărilor fiind românii din Dobrogea (14,4%), urmaţi de cei din estul Transilvaniei (11,4%). La polul opus se situează zona Bucureşti – Ilfov, de unde doar 8,9% dintre cetăţenii cu domiciliu stabil au decis să plece peste hotare.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că sunt 3.400.000 de români în Diaspora. Cifra reprezintă 17% din populaţia României. Este unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară care nu a fost afectată de conflicte armate. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here