Acasă Politic ”Toleranță zero față de infracțiuni!”

”Toleranță zero față de infracțiuni!”

DISTRIBUIȚI

Infracțiunile săvârșite în perioada stării de urgență sunt pedepsite mai dur. Ministerul Justiției a lansat o campania ”Toleranță zero față de infracțiuni!”

Ministerul Justiției a lansat o campanie de informare cu privire la pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență. Se aduce în atenția opiniei publice faptul că încălcarea legii penale este pedepsită mai dur în această perioadă. Campania poartă numele ”Toleranță zero față de infracțiuni!”.

Potrivit Codului Penal orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență se pedepsește în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se adaugă doi ani de închisoare, precizează Ministerul Justiției.

Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infracțiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

”În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de furt calificat în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani închisoare. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de tâlhărie calificată în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani și 4 luni închisoare, dacă fapta a fost săvârșită în timpul nopții. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani și 4 luni închisoare”, se arată în spotul campaniei Ministerului Justiției.

Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită în stare de recidivă este sancționată în regim agravat.

Codul penal pedepsește faptele de nerespectare a măsurilor dispuse de instituțiile statului în vederea prevenirii răspândirii bolilor.

”Pedeapsa aplicată ajunge până la 5 ani de închisoare, respectiv până la 9 ani dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală și până la 15 ani dacă fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane. Declarațiile false sau nedeclararea unor fapte către autoritățile abilitate poate fi pedepsită ca infracțiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgență, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare”, conform campaniei de informare.

Intrarea sau ieșirea din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României constituie infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei, prevăzută la art. 362 din Codul penal.

”Acțiunile unor persoane de a profita de declararea stării de urgență pentru a distorsiona stocurile și vânzarea unor produse esențiale în contextul pandemiei (de exemplu: materiale sanitare, echipamente de protecție, produse biocide pentru dezinfecție, dispozitive medicale și kituri pentru diagnosticare necesare pentru prevenirea infectării cu SARSCoV-2 etc.) pot fi pedepsite ca infracțiune”, se menționează în spotul Ministerului Justiției.

Fapta de îndemnare a publicului, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni (de exemplu, să nu respecte măsurile de carantină sau alte măsuri dispuse de autoritățile publice) este infracțiune și se pedepsește de legea penală cu închisoare de până la 7 ani. Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 4 =