Acasă Politic UE și Marea Britanie, acord comercial post-Brexit

UE și Marea Britanie, acord comercial post-Brexit

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post-Brexit, anunță BBC.

Premierul britanic, Boris Johnson: ”Am încheiat cel mai mare acord de până acum”. El spune că acordul va permite exportatorilor să facă și mai multe afaceri ”cu prietenii noștri europeni” și a subliniat că britanicii au din nou sub control fiecare notiță din propriile reglementări.

Competența Curții Europene de Justiție asupra Marii Britanii se va încheia, a arătat Boris Johnson. ”Pentru prima dată din 1973 vom fi un stat de coastă independent, cu control deplin al apelor noastre”, a subliniat premierul precizând că pescarii vor fi sprijiniți cu 100 de milioane de lire sterline pentru a-și moderniza flotele. ”Desigur, argumentele au fost uneori acerbe, dar cred că aceasta este o afacere bună pentru întreaga Europă.„În opinia mea, nu va fi un lucru rău ca UE să aibă un Regat Unit prosper, dinamic și mulțumit în ușa sa. Vor fi recunoaștere și respect reciproce. Pot asigura mari fanatici ai peștilor din această țară că vom putea prinde și mânca prodigioase cantități de pește”.

Ursula von der Leyen a declarat: ”Am ajuns în fine la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună”. Șefa Comisiei Europene a mai adăugat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Von der Leyen a mai spus că regulile privind competiția vor fi ”corecte și vor rămâne așa”, promițând că regulile și standardele UE ”vor fi respectate”.

Ea a mai spus că s-a convenit asupra unor ”mecanisme eficiente” pentru a interveni în cazul în care competiția este distorsionată.

Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua cooperarea în domenii de inters comun, a mai spus președinta Comisiei Europene, mai ales în ce privește schimbările climatice, energia, securitatea și transporturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here