Greșeli de acord, de punctuație și de ortografie în petiția online lansată de cei care s-au retras din examenul de titularizare. Ei au primit interdicție din partea ministrului Educației să vină la catedră anul acesta, ca suplinitor sau la plata cu ora, așa cum era practica până acum, cu toate că se retrăseseră din examen. Deși are un singur paragraf, format dintr-o frază continuă, petiția conține numeroase greșeli gramaticale scrie Edupedu.ro.
Petiția a fost lansată și semnată de persoane care s-au retras din examenul de angajare în școală, ca profesor. Pentru a se titulariza – adică pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată într-o școală – un candidat trebuie să obțină minimum nota 7 la examen.
Pentru a deveni suplinitor, candidatul la titularizare trebuie să obțină minimum nota 5.
Regulile examenului de titularizare le-au permis ani de zile candidaților să se retragă din examen, fără să fie considerați picați. Ei puteau să predea pur și simplu foile de examen goale, după cel puțin o oră de la împărțirea subiectelor, iar lucrările nu le erau notate și nici nu erau considerați eliminați. Dispăruți din examen ca și când n-ar fi participat, retrașii puteau apoi să se angajeze în același an suplinitori – adică exact la fel ca cei care susținuseră examenul și luaseră note între 5 și 7 sau chiar la fel cu profesorii cu note de 8 sau 9 la titularizare care nu găsesc, însă, posturi pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată și dau an de an examenul, practicând între timp meseria de profesor ca suplinitor.
3.960 de candidați s-au retras din concursul de titularizare din 17 iulie 2019, din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, a anunțat atunci Ministerul Educației.
“O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut și alte motive decât cele legate de neștiință pentru a se retrage din examen”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației decizia de a opri practica angajării acestora în același an în care s-au retras din examen.
Andronescu a anunțat că persoanele care s-au retras din examenul de titularizare nu vor mai putea preda anul acesta după ce proba s-a desfășurat și încă nu este clară formula legală de punere în practică a interdicției.
Numărul profesorilor retrași din concurs, în anii trecuți:
2010 – 4.408
2012 – 2.843
2013 – 2.460
2014 – 2.181
2015 – 3.187
2016 – 2.630
2017 – 2.972
2018 – 2.531
2019 – 3.960
Primele rezultate obținute de profesori la examenul scris de titularizare arată că 46,86% dintre cei prezenți la examen au luat note peste 7 la proba de săptămâna trecută. Față de examenul de titularizare din 2018, anul acesta au luat note peste 7 – deci sunt titularizabili – cu 0,54 puncte procentuale mai puțini, anunță Ministerul Educației.
Rezultatele finale se afişează pe 30 iulie, iar repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de inspectoratele şcolare în data de 31 iulie.
Numeroși profesori avertizează în fiecare an că există școli care “ascund” posturi și nu le scot la concurs, pentru ca prin diverse tertipuri juridice să le păstreze pentru profesori care le sunt apropiați. Text și foto: Edupedu.ro