Acasă Politic Un nou proiect de lege privind Certificatul verde

Un nou proiect de lege privind Certificatul verde

DISTRIBUIȚI

Liderii PSD-PNL-UDMR urmează să decidă în cursul acestei săptămâni ce reguli vor impune pentru ca certificatul COVID să fie introdus la locul de muncă în România. Social-democrații au lucrat deja la o variantă proprie pe care vor să o prezinte partenerilor de coaliție.

Potrivit surselor HotNews.ro, va exista un nou proiect de lege care va fi depus în Parlament și care va cuprinde așa cum anunța ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, un mecanism flexibil de prezentare a certificatului COVID la locul de muncă, în functie de rata de incidență.

Proiectul de lege ar urma să fie depus în Parlament în cursul acestei săptămâni și va fi dezbătut în regim de urgență de ambele Camere ale Legislativului.

Câteva din prevederile proiectului de lege pentru certificatul COVID gândit de PSD:

Certificatul va atesta îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv

Analiza situației epidemiologice se face de către INSP în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinita condiția de creștere cu un coeficient mediu pentru intervalul de trei săptămâni consecutive, de cel putin 1,5, a numărului de cazuri înregistrat la nivel national

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii: dispariția situației de creștere săptămânală, incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de unu la mie.

Proiectul va cuprinde și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat pentru un anumit interval de timp între 45-60 de zile și în anumite condiții. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Coaliției, împreună cu partenerii de la PNL și UDMR.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că legea certificatului verde „rămâne de interes”, iar ea trebuie aplicată în momentul în care „situația epidemiologică o impune”.

Tot săptămâna trecută ministrul Sănătății a participat alături de premierul Nicolae Ciucă la o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase. Potrivit declarațiilor celor doi oficiali, nu va fi nevoie de certificat COVID la Biserică. „Nu putem discuta doar de faptul că există doar acces la magazinele de strictă necesitate, credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a spus Rafila.

Reamintim că PNL a depus împreună cu UDMR în luna octombrie un proiect de lege care prevedea obligativitatea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în 27 octombrie și se află în dezbaterea Camerei Deputaților în prezent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here