Evenimentele din ultimele luni au dus la schimbarea, într-o anumită măsură, a opţiunilor de vot ale românilor. Rezultatele unui sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic demonstrează că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, PNL-ul şi PSD-ul s-ar situa pe poziţii aproape egale, cu un avantaj de un procent în favoarea liberalilor: 35% faţă de 34% pentru social-democraţi. Una dintre surprizele sondajului este dată de poziţionarea pe locul al treilea în preferinţele românilor a partidului Mişcarea Populară, cu 7,5% dintre preferinţe. Această situaţie ar putea fi pusă pe seama discursului într-un ton mai radical pe care îl promovează Traian Băsescu, preşedintele acestei formaţiuni, şi a unei prezenţe mult mai active în spaţiul public. Varianta unui nou partid politic susţinut de Klaus Iohannis şi de Dacian Cioloş beneficiază, de asemenea, de susţinere din partea alegătorilor, 35% dintre aceştia declarând că ar vota un partid girat de cei doi oameni aflaţi în acest moment la conducerea ţării. Mai mult 55% din votanţii liberalilor l-ar vrea la şefia PNL pe Dacian Cioloş.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, prezenţa la vot ar fi de 41%, un procent aproape egal cu cel înregistrat la alegerile parlamentare din 2012. Spectrul politic se diversifică din nou, după o perioadă de polarizare care a fost specifică alegerilor prezidenţiale. Astfel, se prefigurează o structură parlamentară cu cinci partide care ating sau depăşesc pragul electoral de 5%, cel mai mare procent fiind obţinut de PNL – 35%, urmat, la mică distanţă de PSD, cu 34%. În primele trei partide pe care românii le preferă şi-a făcut loc şi Mişcarea Populară, o formaţiune care, în ultima perioadă, a fost mult mai activă în spaţiul public, datorită discursului promovat de liderul său, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.
35% dintre români ar vota un partid susţinut de Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş
Un partid nou, susţinut de Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, ar fi receptat pozitiv în orizontul alegătorilor români, 35% dintre ei declarând că ar fi dispuşi să îi acorde un vot de încredere. Rezultatele sondajului au demonstrat că, în urma evenimentelor din ultimele luni, cetăţenii aşteaptă într-o măsură mult mai mare decât în primăvară apariţia de noi proiecte politice. 51% dintre respondenţi au fost de părere că, într-adevăr, în România este nevoie de noi formaţiuni care să aibă curajul să se lupte de la egal la egal cu partidele “de tradiţie”.
Majoritatea s-a inversat, astfel, faţă de sondajul realizat în aprilie, prin care s-a stabilit că 59% dintre români consideră că nu este necesară înfiinţarea de partide noi. Contrar dorinţei predominante de a vedea pe scena politică alte embleme şi figuri, cetăţenii consideră că partidele consacrate mai au o şansă şi că pot fi reformate, 60,5% dintre ei fiind de acord cu această opţiune.
Cu toate acestea, la întrebarea legată de interesele pe care le reprezintă partidele politice, un procent mult mai important dintre cei chestionaţi – de 70%, a fost de acord că actualele formaţiuni se ghidează după interesele liderilor care le conduc, următorul răspuns reprezentat fiind acela de echilibru între interesele alegătorilor şi cele ale politicienilor, 19% dintre opinii. Aşadar, imaginea de ansamblu a partidelor este una proastă, fiind percepute ca acţionând mai ales pentru interesele proprii şi mult mai puţin conform rolului pe care ar trebui să îl aibă ele într-o societate democratică, şi anume reprezentarea nevoilor şi dorinţelor alegătorilor.
Principala problemă de credibilitate a candidaţilor în alegeri este, potrivit rezultatelor, corupţia, 48,5% dintre respondenţi listând această variantă pe locul întâi. Ea este urmată de lipsa de competenţă (21%), un cazier pătat (9%) şi o declaraţie de avere incorectă (8%).
Votanţii liberalilor l-ar vrea şef la PNL pe Cioloş
Referitor la eventualitatea în care liderii actualului guvern ar putea deveni conducători de partide politice, susţinerea unor astfel de scenarii este parţială. Situaţia în care Dacian Cioloş ar fi preşedintele PNL, provoacă poziţionarea respondenţilor la două extreme, aceştia răspunzând în proporţii egale de 41% că ar fi o soluţie bună sau, dimpotrivă, una nepotrivită. Votanii PNL sunt cei care s-au declarant mai încântaţi de această propunere, astfel că 55% dintre ei consideră că această soluţie ar fi una potrivită.
În cazul PSD, eventuala venire a lui Vasile Dâncu la conducere nu are o susţinere solidă în acest moment, întrucât, chiar şi în cazul votanţilor partidului, procentele pro şi contra acestei decizii sunt egale – 33%. Mai mulţi cu un procent sunt cei care au ales să nu se pronunţe, şi anume 34%.
Sondajul a fost realizat de Agenţia de Rating Politic, în perioada 2 – 6 decembrie. La întrebări au răspuns 950 de persoane cu drept de vot din România, din categoria populaţiei adulte. – sursa: gandul.info