Acasă Social Unde începe medicina și unde se oprește politicul

Unde începe medicina și unde se oprește politicul

DISTRIBUIȚI

Aplicaţia „First Aid Burn” nu va fi folosită în centrele specializate în tratamentul pacienţilor cu arsuri, afirmă Comisia de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii (MS).

În urma întrevederii ministrului Sănătății Alexandru Rafila, cu Cristian Radu Jecan,  preşedintele Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii, Dan Mircea Enescu, vicepreşedintele comisiei, și cu Mihai Matei, reprezentantul companiei Software Essensys It (care a realizat aplicația), concluzia la care s-a ajuns este singurul loc în care soft-ul ar putea fi folosit este în UPU, dar în aceste centre pacientul trebuie să stea cât mai puțin, fiind direcționat către o structură specializată.

„Vă informăm că în urma analizării utilităţii clinice a aplicaţiei ”First Aid Burn” în cadrul Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii cât şi a discuţiilor pe această temă, cu medici din toate unităţile de îngrijire a pacienţilor cu arsuri din ţară, s-a ajuns la următoarele concluzii: s-a încercat stabilirea locului pe care poate să îl ocupe această aplicaţie în tratamentul pacienţilor cu arsuri, mai exact cine o poate utiliza astfel încât să aducă un beneficiu în evoluţia pacientului ars. Am exclus din start folosirea ei în centrele specializate în tratamentul pacienţilor cu arsuri. Acestea au în structură personal medical care are cunoştinţele şi experienţa necesare pentru realizarea unei corectări adaptate în dinamică a tulburărilor hidroelectrolitice şi acidobazice asociate acestei patologii”, se arată în informarea transmisă de către Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, reechilibrarea hidroelectrolitică a unui pacient cu arsuri extensive de la momentul producerii accidentului, până la primirea acestuia într-o UPU se face pe baza unor formule de reechilibrare rapide care sunt cunoscute de către personalul care îi transportă în condiţii specifice.

Aceste cunoştinţe sunt dobândite atât în cadrul modulului obligatoriu de chirurgie plastică din anul 6 (UMF ‘Carol Davila’), cât şi în cadrul pregătirii de specialitate în medicina de urgenţă.

„Singurul loc în care şi-ar fi putut găsi utilitatea sunt Unităţile de Primiri Urgenţe. În aceste structuri pacientul ars trebuie să stea cât mai puţin timp posibil, după care să fie redirecţionat către o structură specializată. Folosirea aplicaţiei mai sus menţionate în UPU este greu de realizat, deoarece completarea schemei de arsură necesită o debridare chirurgicală corectă prealabilă a leziunilor (realizată în sala de operaţie) şi o experienţă din partea utilizatorului în diagnosticarea profunzimii acestora. Utilizarea ei incorectă ar duce la erori de diagnostic şi tratament ce vor influenţa evoluţia pacientului şi vor avea potenţiale implicaţii medico-legale”, se mai menționează în comunicat.

Aspectele de mai sus se referă la arsurile de gravitate medie şi mare, la cele minore devenind nerelevante.

O altă problemă identificată, potrivit sursei citate, este legată de protecţia datelor pacientului care ar trebui introduse în această aplicaţie precum şi modalitatea de obţinere a acordului de utilizare a acestora.

„Din discuţiile avute cu dezvoltatorul/producătorul, reiese că în mare măsură programul prezent reproduce o altă aplicaţie deja existentă în limba franceză (accesibil pe dispozitivele mobile, în format gratuit şi premium, contra cost). Considerăm că trebuie clarificat de către structurile abilitate aspectele legate de originalitatea aplicaţiei şi legalitatea diseminării ei în acest context. Menţionăm că la discuţii au fost prezenţi 10 din cei 12 membri ai comisiei, dintre care doi se regăsesc şi în componenţa Comisiei Multidisciplinare pentru Arsuri a MS (cf. OMS 743/27.05.2021). Aplicaţia precum şi datele de logare în vederea utilizării au fost transmise către membrii comisiei, care au avut la dispoziţie o săptămână pentru evaluarea acesteia”, mai precizează comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Reacţia MS vine după ce Mihai Matei, preşedinte al Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS) şi co-fondator Geeks for Democracy, a afirmat, într-o postare pe Facebook, referitor la aplicaţia destinată tratamentului pacienţilor arşi care, deşi finalizată, nu putea fi utilizată pentru că responsabilii din Ministerul Sănătăţii nu îi mai răspundeau la mesaje, că a fost chemat la minister, unde i s-au pus întrebări şi i s-au oferit motive pentru care aplicaţia nu poate fi folosită. ”Avem de toate şi în 2022. Am închis saga cu aplicaţia aia pentru pacienţi arşi. S-a rezolvat, nu trebuie, nu foloseşte”, scrie el, combătând punctual motivele invocate de autorităţi.

Aplicaţia „First Aid Burn” a fost realizată de firma Software Essensys It la solicitarea Ministerului Sănătății, în perioada ministeratului lui Vlad Voiculescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here