Acasă Politic Urgența ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale se justifică și acum,...

Urgența ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale se justifică și acum, declară ministrul Iordache

DISTRIBUIȚI

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a confirmat luni dimineaţa că urmează să aibă o discuţie cu prim-ministrul Sorin Grindeanu şi a declarat că este convins că moţiunea de cenzură a PNL şi USR împotriva Guvernului va fi respinsă. În plus, Iordache a subliniat că ordonanţa de urgenţă atât de controversată ”se justifică şi acum”.

Noul proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere în cursul acestei zile, va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere, a declarat Iordache. El precizează că înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere.

De asemenea, Iordache a susţinut din nou că OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare: ”Da, avea toate avizele necesare. Mă refer la avizele ministerelor”, a declarat Iordache citat de Adevărul.

În ceea ce priveşte o eventuală demisie a sa de la cârma Ministerului Justiţiei, Iordache a declarat că va avea o discuţie cu premierul Grindeanu şi că ”fără îndoială, în urma acestei discuţii, voi anunţa decizia în faţa dumneavoastră”.

Totodată, ministrul Justiţiei a declarat că şi-a asumat legea, aşa cum a prezentat-o și că ”dorea să respecte deciziile Curţii Constituţionale”. ”În spaţiul public, prin faptul că această lege nu există astăzi, sunt foarte multe prevederi neconstituţionale. Eu am afirmat tot timpul şi-mi asum că era necesară o ordonanţă care să pună în concordanţă deciziile de neconstituţionalitate ale Curţii Constituţionale”, a adăugat Iordache.

Vizavi de faptul că nu se justifica urgenţa pentru adoptarea ordonanţei, Iordache a spus că ”urgenţa se justifică şi acum, pentru că în acest moment sunt foarte multe articole neconstituţionale şi sistemul judiciar este prejudiciat pentru faptul că în instanţe şi în spaţiul public sunt foarte multe prevederi neconstituţionale. Urgenţa era pentru că în 45 de zile trebuiau puse în concordanţă cu decizia Curţii”.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi va asuma ceea ce nu a făcut bine în cazul OUG privind codurile penale, după care va lua decizia legată de ceea ce înseamnă poziţia acestuia la minister, precizând însă că urmează câteva zile în care ministrul este singur şi trebuie să susţină bugetul, să facă faţă moţiunii de cenzură şi că inclusiv în cazul elaborării actului normativ de abrogare a OUG a lucrat singur.

Ministerul Justiției: Uite proiectul, nu e proiectul

Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare, se arată într-un comunicat al instituției condusă de Florin Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here